Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a anunțat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, cerând astfel consultarea asupra planurilor alianței în contextul conflictului din Ucraina

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alți aliați activarea art. 4 din Tratatul de la Washington - care stabilește un mecanism de consultare între aliați - cu privire la impactul situației actuale asupra securității aliaților”, a scris Aurescu pe Twitter.

România nu este singurul stat care a cerut consultări între membrii Alianței Nord-Atlantice. Și guvernul polonez a anunțat joi că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianței.

„Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliați”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți”, prevede articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic.

Slovacia și statele baltice au invocat, de asemenea, Articolul 4 din Tratatul NATO.

Ambasadorii țărilor membre ale blocului militar de la Bruxelles se vor reuni joi pentru a aborda situația din Ucraina și consecințele atacului "neprovocat" al Rusiei.

Potrivit premierului estonian Kaja Kallas, atacul militar rusesc asupra Ucrainei este „o amenințare pentru întreaga lume și pentru toate țările NATO”, adăugând că „cel mai eficient răspuns la agresiunea rusă este unitatea”.

„Trebuie să fim pregătiți pentru un val imprevizibil de migrație, pentru atacuri cibernetice și pentru o campanie de dezinformare din partea Rusiei[, a afirmat Ministerul de Externe leton într-un comunicat, citat de EFE.