În același timp, NATO denunță o creștere a spionajului chinez în Europa.

Statele Unite au acuzat China că lucrează de ani de zile la un "program" de baloane spion care au zburat deja peste mai multe regiuni, inclusiv America Latină, și au indicat că până în prezent au informații că cinci dispozitive de acest tip au zburat peste teritoriul SUA, scrie 20 Minutos.

Acest lucru a fost explicat de John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt al Casei Albe, într-o apariție în fața jurnaliștilor la centrul de presă străină.

"Acesta este un program la care chinezii lucrează de câțiva ani. Au încercat să-l îmbunătățească, l-au mărit, totul cu scopul de a obține informații", a spus el.

Kirby a avansat că Statele Unite discută cu aliații săi din lume pentru a le oferi informații cu privire la sfera acestui program de spionaj și, fără a da multe detalii, a indicat că vor fi oferite noi informații în acest sens.

"Statele Unite nu sunt singura națiune care a fost afectată de acest lucru. Și credem că este important ca partenerii și aliații noștri să aibă informații despre asta", a afirmat el.

Statele Unite au doborât sâmbăta trecută un balon spion chinezesc care zbura de câteva zile peste diferite zone ale țării, precum statul Montana, unde se află unul dintre cele trei câmpuri cu silozuri de rachete nucleare existente pe teritoriul SUA.

China a recunoscut că balonul îi aparține, dar a spus că a fost deplasat și este folosit în scopuri meteorologice, nu pentru spionaj.

De asemenea, Statele Unite au anunțat vinerea trecută că au detectat un alt "balon spion" deasupra Americii Latine, lucru pe care guvernul chinez l-a recunoscut, dar a continuat să susțină că această aeronavă nu reprezintă "o amenințare".

Întrebat despre acest dispozitiv, Kirby a explicat că guvernul lui Joe Biden a stabilit că această navă nu era "o amenințare militară" pentru regiune, aceeași concluzie la care au ajuns serviciile de informații americane despre balonul chinezesc care a survolat Statele Unite.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat de la Washington faptul că Beijing și-a sporit activitățile de spionaj și informații asupra țărilor europene.

Stoltenberg nu a confirmat, totuși, găsirea unor baloane spion chinezești deasupra Europei, precum cel pe care Statele Unite pretindeau că l-au localizat săptămâna trecută, zburând deasupra teritoriului său.

"Observăm o creștere a activităților serviciilor de informații chineze în Europa prin diferite mecanisme. Ele folosesc sateliți, atacuri informatice și, așa cum am văzut în SUA, baloane", a spus el la o conferință de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Secretarul general al NATO a dat asigurări că Beijingul "a sporit enorm investițiile în capacitățile sale militare" și a avertizat că țările Alianței Atlantice "trebuie să rămână vigilente în fața riscului constant pe care îl reprezintă serviciile de informații chineze".

Răspunsul la aceste activități, a continuat Stoltenberg, trebuie să fie "prudent și responsabil", așa cum a descris decizia Washingtonului de a doborî balonul chinezesc săptămâna trecută.

În plus, el a considerat că securitatea nu mai este o problemă regională, ci una globală, întrucât "ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa și ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia și America de Nord".

Sursa: RADOR