Statele Unite își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina, apreciind că Rusia ar putea viza infrastructura civilă și guvernamentală în următoarele zile.

Ambasada SUA le-a transmis cetățenilor americani că ar trebui să părăsească Ucraina ”acum” prin mijloace proprii, dacă pot face acest lucru în siguranță.

Pe câmpul de luptă, departe de Kiev, forțele ruse au efectuat lovituri de artilerie în regiunea Zaporojia, din sud-estul Ucrainei, unde au avut loc lupte în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, a anunțat armata ucraineană.

Între timp, liderii a zeci de țări și organizații internaționale au luat parte la așa-numita Platformă Crimeea - majoritatea virtual - în semn de solidaritate cu Ucraina, la aniversarea a șase luni de la invazia rusă. Din partea României participă consilierul prezidențial Luminița Odobescu și ambasadorul în Ucraina Victor Micula. 

”Pentru a învinge teroarea, este necesar să obținem victoria în lupta împotriva agresiunii ruse”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în deschiderea forumului.

"Este necesar să eliberăm Crimeea", a spus el.

Anterior, Zelenski avertizase că Moscova ar putea încerca ”ceva deosebit de urât” în preajma Zilei Independenței de miercuri. Întrebat la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Kiev, despre posibilitatea unui atac rusesc cu rachete asupra Kievului, Zelenski a spus că există o amenințare zilnică.

Răspunsul Ucrainei va fi același pentru orice oraș care este atacat.

”Vor primi un răspuns, un răspuns puternic”, a spus Zelenski: ”Vreau să spun că în fiecare zi... acest răspuns va crește, va deveni din ce în ce mai puternic”.

Temeri privind intensificarea atacurilor rusești au urmat uciderii Dariei Dughina, fiica unui proeminent ultra-naționalist rus, într-un atentat cu mașina cu bombă în apropiere de Moscova. Moscova i-a acuzat pe ucraineni, acuzație pe care Kievul o neagă.

Kievul a fost lovit rar de rachetele rusești de când Ucraina a respins în martie ofensiva terestră asupra capitalei. Marți, starea de spirit din oraș a fost calmă, dar autoritățile le-au cerut ucrainenilor să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, de marți până joi, îndemnându-i, de asemenea, pe oameni să ia în serios alertele de raid aerian și să caute adăpost atunci când sună sirenele.

Autoritățile din Kiev au interzis adunările publice mari până joi, temându-se că o adunare de oameni ar putea deveni ținta unei lovituri cu rachete rusești.

++++

Statele Unite au respins cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși.  Washingtonul a precizat că nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenții din Rusia și pentru cei vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interzicerea vizelor într-un interviu la începutul acestei luni pentru Washington Post. Rușii "ar trebui să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia", a spus Zelenski, părere împărtășită în special de țările baltice și de cele nordice.

O discuție în acest sens va avea loc săptămâna viitoare la o reuniune informală a miniștrilor apărării din UE.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american de stat a declarat că administrația președintelui democrat Joe Biden a impus deja restricții de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicați în invadarea Ucrainei de către Rusia și îi va trage la răspundere.

"SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu și siguranță pentru disidenții Rusiei sau pentru alții care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, citat de Reuters. 

Zelenski: Temeri privind un atac rusesc nemilos pe 24 august, de Ziua Independenței

Mai mult pe EurActiv »