Acest anunț marchează o nouă apropiere între Statele Unite și insula Taiwan într-un context de puternică tensiune cu China, în urma vizitei președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Statele Unite au anunțat că vor începe negocieri cu Taiwanul în vederea unei inițiative bilaterale în toamnă privind comerțul și investițiile, relatează The Wall Street Journal, preluat de Courrier International. E vorba de întărirea legăturilor în diferite domenii, printre care tehnologie și agricultură.

Această inițiativă bilaterală ar putea "deschide calea unui viitor acord de liber-schimb între Taiwan și Statele Unite", precizează South China Morning Post, citându-l pe principalul negociator taiwanez, John Deng.

Anunțul vine "într-un context de puternică tensiune între Statele Unite și China, după vizita pe insula autonomă a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în august, apoi a unei delegații conduse de senatorul democrat Ed Markey, în weekendul trecut" scrie The Wall Street Journal. 

China în vizor 

Statele Unite au precizat de altfel că acest nou acord ar urmări și să răspundă unor "practici de distorsionare a concurenței din partea întreprinderilor de stat" ca și "unor practici și politici în afara economiei de piață". Ceea ce constiuie, pentru cotidianul de afaceri, "o aluzie transparentă la China, fără să o numească".

"China se opune întăririi legăturilor dintre Statele Unite și Taiwan, afirmând că Statele Unite se abat de la poziția pe care o au de multă vreme de recunoaștere a Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legitim al țării", amintește ziarul. Pentru Beiijing, Taiwanul, unde s-au stabilit nationaliștii chinezi după ce au pierdut războiul civil în 1949, este o insulă renegată a cărei suveranitate o revendică.

După vizita lui Nancy Pelosi, China a efectuat timp de mai multe zile manevre militare echivalând cu o blocadă a Taiwanului și a adoptat sancțiuni contra a șapte oficiali taiwanezi, amintește South China Morning Post.

Washingtonul asigură că poziția sa privind Taiwanul nu s-a schimbat, rămânând fidelă principiului "o singură Chină". Totuși, Statele Unite și-au întărit cooperarea militară cu insula și mai mulți lideri politici și-au manifestat sprijinul pentru autonomia Taiwanului.

Sursa: RADOR