Washingtonul s-a săturat de faptul că Guvernul ungar trage, în mod vizibil, spre Rusia, notează Nepszava.

Administrația americană condusă de Joe Biden pregătește măsuri împotriva Guvernului Orbán. S-a pus problema impunerii unor sancțiuni împotriva unor persoane influente, mai exact, s-ar lua un fel de măsură împotriva a trei persoane din Ungaria, potrivit informațiilor portalului ungar 444.hu, citat de ziarul Népszava.

Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a convocat pentru miercuri o conferință de presă, a cărui subiect nu a fost precizat, însă ar putea fi anunțate aceste măsuri împotriva Guvernului ungar.

Potrivit portalului amintit, părțile se consultă permanent, însă, conform unor semnale, Casa Albă acceptă din ce în ce mai greu atitudinea Guvernului Orbán față de invazia Ucrainei.

Casa Albă consideră problematic faptul că Guvernul Orbán a întârziat mult timp aderarea Finlandei la NATO (și procedează la fel acum și cu Suedia) pentru a șantaja UE să plătească sprijinul de la Bruxelles.

De asemenea, consideră inacceptabilă faptul că Ungaria a făcut prea puțin pentru a se desprinde de purtătorii de energie rusești, iar pentru a menține dependența încearcă să blocheze sau cel puțin să dilueze fiecare sancțiune.

În plus, americanii au observat că FIDESZ și publicul său răspândesc propaganda Kremlinului despre război.Guvernul Orbán votează sancțiunile obligatorii și, deși comunică diferit, nu crează probleme alianței occidentale prin demersurile sale reale.

"Budapesta se joacă cu focul", a spus o sursă americană.

Portalul 444.hu nu știe dacă impunerea de sancțiuni este pe ordinea de zi sau dacă americanii vor doar să exercite presiuni. Cert este, însă, că în ultimele zile speculațiile în rândul diplomaților occidentali s-au intensificat cu privire la chestiunile ungare.

Posibilitatea unor eventuale măsuri americane împotriva Guvernului Orbán, este ironică, deoarece în ultima perioadă Kremlinul a semnalat de mai multe ori că ceva nu este în ordine în relațiile ungaro-ruse. Atât de mult nu este în regulă încât recent ambasadorul  rus la Budapesta a vorbit deschis despre posibilitatea sancțiunilor.

Sursa: RADOR