Statele Unite iau în considerare să trimită echipamente mai vechi de apărare antiaeriană Hawk în Ucraina pentru o ajuta să se apere împotriva atacurilor rusești cu drone și rachete de croazieră, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.

Rachetele interceptoare HAWK sunt o actualizare a sistemelor de rachete Stinger – un sistem de apărare antiaeriană mai mic, cu rază mai scurtă de acțiune – pe care Statele Unite l-au trimis deja pe frontul ucrainean, relatează EURACTIV.com.

Administrația Biden ar folosi autoritatea prezidențială de retragere (PDA) pentru a transfera echipamentul Hawk care se bazează pe tehnologia din epoca Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori. PDA permite Statelor Unite să transfere rapid articole și servicii de apărare din stoc, fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o urgență.

Reuters nu a putut aprecia câte sisteme și rachete HAWK au Statele Unite ale Americii disponibile pentru a fi transferate. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Sistemul Hawk este predecesorul sistemului de apărare antirachetă PATRIOT, produs de Raytheon Technologies.

Președintele american Joe Biden i-a promis președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme antiaeriene avansate după un atac devastator cu rachete al Rusiei la începutul acestei luni.

Statele Unite își presează aliații să construiască o rețea de apărare antiaeriană, folosind echipamente compatibile NATO – unele ultramoderne, altele mai vechi – pentru a proteja ținte strategice din Ucraina de atacurile rusești.

Washingtonul a promis că va furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană NASAMS cu rază scurtă până la medie și altitudine medie, primele două au sosit deja.

****

Rusia - dispusă să discute cu SUA și Papa Francisc

Rusia este dispusă să discute cu SUA și cu papa Francisc pentru a se găsi o soluție la situația creată de campania militară rusă în Ucraina, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. El a comentat inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron care i-a cerut luni Papei Francisc să se adreseze președintelui rus Vladimir Putin, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, și președintelui SUA, Joe Biden, pentru a impulsiona un proces de pace în Ucraina.

"Rusia este deschisă tuturor contactelor. Dar trebuie să plecăm de la premisa că Ucraina a interzis continuarea negocierilor", a spus Peskov.

****

Armata ucraineană nu se așteaptă la retragerea Rusiei din Herson

Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de informații (GUR) de pe lângă Ministerul ucrainean al apărării, nu se așteaptă ca trupele ruse să se retragă din orașul ocupat Herson, din sud.

"Ocupanții ruși creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfășoară noi unități acolo", a afirmat el.

****

Președintele german Steinmeier - vizită surpriză la Kiev

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a ajuns marți la Kiev, într-o vizită surpriză: "Mesajul meu pentru ucraineni: puteți conta pe Germania. Vom continua să susținem Ucraina: militar, politic, financiar și pe plan umanitar".