Administrația Biden a dat de înțeles că ar fi nevoie de mai mult timp în privința negocierilor legate de ostatici, de livrările de ajutoare destinate palestinienilor și de un plan menit, eventual, să evite noi victime în rândul civililor.

Administrația Biden a sfătuit Israelul să amâne o invazie la sol a Fâșiei Gaza, sperând ca astfel să se câștige mai mult timp în privința negocierilor legate de ostatici și să se permită totodată livrarea mai multor ajutoare care să ajungă la palestinienii blocați în enclavă, după cum reiese din declarațiile mai multor oficiali americani, citați de The New York Times.

Oficialii americani doresc să dispună de mai mult timp ca să se pregătească în vederea parării unor atacuri la adresa unor interese americane din regiune, venite din partea unor grupări sprijinite de Iran, atacuri care, în opinia mai multor oficiali, ar urma să se intensifice de îndată ce Israelul își va mobiliza total forțele în Gaza.

Administrația nu îi impune Israelului o astfel o condiție și încă mai sprijină invazia la sol și obiectivul Israelului de a elimina din Gaza gruparea Hamas, cea care a omorât aproximativ 1.400 de oameni în urma atacurilor sale teroriste din 7 octombrie, mai spun oficialii.Dar evenimentele desfășurate cu repeziciune după ce, vineri, Hamas a eliberat două femei americane, a convins administrația să sugereze imediat ca israelienii să aloce mai mult timp negocierilor vizând eliberarea altor 212 ostatici, au mai spus oficialii.

Duminică după-amiază, președintele Biden i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să discute împreună ultimele evenimente, după cum afirmă surse de la Casa Albă. Biden a discutat totodată cu lideri din Canada, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.

Biden și Netanyahu au convenit ca, sâmbătă, după intrarea primelor două convoaie cu ajutoare umanitare în Gaza, să se formeze "un flux continuu de ajutor de primă importanță", după cum se arată într-un scurt comunicat al Casei Albe. Cei doi lideri "au mai discutat și despre asigurarea eliberării tuturor ostaticilor încă reținuți de Hamas – inclusiv cetățeni americani – facilitându-se totodată ieșirea în siguranță din Gaza a cetățenilor americani și a celorlalți cetățeni din Gaza care vor să plece", a mai subliniat Casa Albă.

Potrivit declarațiilor a doi oficiali americani, sfatul adresat israelienilor a fost transmis prin intermediul secretarului apărării, Lloyd J. Austin III, având în vedere că Pentagonul acordă Israelului consultanță în privința operațiunilor sale militare, inclusiv în privința invaziei de la sol.

Austin a discutat aproape zilnic u omologul său, Yoav Gallant, pe tema viitoarelor operațiuni.

Duminică, postul CNN relata că, în opinia unor oficiali americani, amânarea ar permite mai mult timp în vederea eliberării unui număr mai mare de ostatici.

Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că o serie de oficiali americani și occidentali la curent cu tratativele s-ar arătat optimiști, estimând că Hamas ar putea elibera femeile și copiii din cauza reacției internaționale față de asemenea răpiri.

Un înalt oficial din armata israeliană a spus că, date fiind discuțiile purtate de Statele Unite cu Qatarul, Hamas a eliberat 50 de cetățeni cu dublă cetățenie, lăsând la o parte eventuale acorduri ulterioare.

Toate aceste întârzieri reflectă totodată și tensiuni crescânde între premierul Netanyahu și Gallant, ministrul său al apărării, care se pronunță pentru niște operațiuni militare mai ample, care să cuprindă și Hezbollah, puternicele grupări militare din Liban.

Deocamdată, Netanyahu s-a opus unor operațiuni de mai mare anvergură, iar, în plan privat, oficialii americani și-au exprimat și ei îngrijorarea în fața oficialilor israelieni, temându-se că orice atac mai dur împotriva acestor militanți ar atrage Israelul într-un război cu Hamas, deschizându-se astfel un al doilea front.

În cursul unei vizite făcute în comandamentul subteran al Forțelor Aeriene Israeliene, Gallant i-a lăudat pe oamenii de acolo, iar, referindu-se la invazie, și-a exprimat ”încrederea în lansarea următoarei etape, care ar putea surveni cât de curând”.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA