Statul Islamic (ISIS) a revendicat joi cele două explozii produse la comemorarea a patru ani de la asasinarea generalului Gardienilor Revoluției Qassem Soleimani, relatează BBC Online.

Gruparea jihadistă a postat revendicarea pe canalul său de Telegram. Ulterior, gruparea teroristă a publicat pe agenția sa de știri Amaq o fotografie cu doi bărbați mascați, prezentați ca fiind responsabili de atacul de miercuri. 

Atacul din Kerman, sudul Iranului, s-a soldat cu moartea a 84 de persoane și numeroși răniți.

Iran a susținut inițial că Israel și SUA ar fi în spatele atacului terorist. 

Potrivit ISIS, doi membri ai grupării și-au detonat centurile explozive în mulțimea adunată la comemorarea din cimitirul din Kerman.

Gruparea a atacat în ultimii ani civili și forțe de securitate din Iran și a salutat în 2020 moartea generalului Soleimani, ale cărui miliții au luptat împotriva ISIS în Irak mai mulți ani. 

Miercuri seara, consilierul principal al președintelui iranian, Mohammad Jamshidi, a dat vina pe Israel și Statele Unite pentru cele două explozii. "Washingtonul spune că SUA și Israelul nu au avut niciun rol în atacul terorist de la Kerman, în Iran. Serios? O vulpe miroase mai întâi propriul bârlog", a scris Mohammad Jamshidi, pe X.

"Nu comiteți erori. Responsabilitatea pentru această crimă aparține regimurilor american și sionist și terorismul este doar un instrument"."Criminalii odioși" din spatele dublului atentat de la Kerman vor primi un "răspuns dur" și "pedeapsa corectă", a spus liderul suprem iranian, Ali Khamenei, acuzându-i generic pe cei pe care i-a definit drept "dușmanii diabolici ai națiunii iraniene", relatează ANSA, preluată de RADOR RADIO ROMÂNIA.

Președintele Ebrahim Raisi – care a anulat o vizită planificată în Turcia – a spus că vinovații vor fi "în curând identificați și pedepsiți" și că "dușmanii națiunii trebuie să știe că aceste acțiuni nu vor putea niciodată distruge determinarea solidă a națiunii iraniene".

Răspunsul iranian va fi "puternic și distructiv și în cel mai scurt timp posibil", a avertizat ministrul de interne, Ahmad Vahidi, subliniind însă că investigațiile sunt încă în curs pentru identificarea vinovaților.