Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat marți aliații să accelereze livrările de arme grele și mai avansate către Ucraina pentru a respinge forțele ruse.

Stoltenberg și-a exprimat încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Stoltenberg s-a exprimat la Berlin alături de noul ministru german al apărării Boris Pistorius, care a spus că guvernul său va acționa rapid în legătură cu tancurile dacă s-ar găsi un consens.

Presiunea a crescut asupra guvernului cancelarului german Olaf Scholz pentru a a trimite tancuri Leopard în Ucraina și a permite altor țări să facă același lucru, în timp ce conform regulilor de achiziții publice militare, Germania trebuie să autorizeze orice reexport.

Dar partidul social-democrat al lui Scholz ezită, pe fondul temerilor că ar putea determina escaladarea în continuare a conflictului de către Moscova.

Polonia, care a acuzat Germania că "își târâie picioarele" în legătură cu tancurile, a declarat marți că a cerut oficial permisiunea Berlinului de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina.

"În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm sisteme (de armament n.r.) mai greu și mai avansate pentru Ucraina și trebuie să o facem mai repede", a declarat Stoltenberg reporterilor.

"Prin urmare, salut discuția noastră de astăzi. Am discutat despre problema tancurilor de luptă. Consultările între aliați vor continua și sunt încrezător că vom avea o soluție în curând", a adăugat Stoltenberg.

Pistorius a spus că Germania nu stă în calea altor țări care antrenează trupele ucrainene să folosească tancurile Leopard în timp ce discuțiile continuau. El a adăugat că este greșit să se spună că "există dezbinare sau că Germania este izolată".

Scholz încearcă să ajungă la un consens cu privire la problema tancurilor, a declarat el, adăugând că NATO nu trebuie să devină parte la războiul din Ucraina.

Ministrul de externe al Germaniei Annalena Baerbock a semnalat un posibil progres duminică, când ea a spus că guvernul ei nu ar sta în calea Poloniei dacă dorește să-și trimită tancurile Leopard 2 în Ucraina.

Dar marți, un oficial al Ministerului de Externe german părea să tempereze aceste remarci, spunând că Scholz va decide asupra trimiterii tancurilor, notează Reuters.