Aliații vor continua să sprijine Ucraina. O precondiție pentru ca aderarea Ucrainei la NATO să fie luată în discuție este ca această țară să triumfe.

Șeful NATO Jens Stoltenberg a pus punct final reuniunii miniștrilor de externe ai Alianței Nord-Atlantice de la București, subliniind faptul că aliații vor continua să sprijine militar Ucraina, dar vor avea și contribuții suplimentare la Pachetul de Asistență Comprehensivă, prin furnizarea de ajutoare neletale, inclusiv generatoare și combustibil.

El s-a referit și la sisteme de apărare, fără a detalia. În conferința din prima zi a reuniunii de la București, Jens Stoltenberg a fost întrebat de ce aliații nu au oferit sisteme Patriot:

''Unul dintre principalele motive este că trebuie să discutăm cu domnul ministru Kuleba, așa cum o vom face în această seară și la reuniunea bilaterală, ca să putem discuta despre nevoile urgente și cererile concrete pe care le prezintă Ucraina în fața aliaților NATO. Acest dialog ne-a permis să creștem sprijinul aliaților NATO la un nivel fără precedent, atât din punct de vedere militar, cu armament, cât și în general”.

El a explicat că există o discuție în acest moment privind sistemele Patriot, dar există și o discuție ”pentru a ne asigura că sistemele deja oferite funcționează și sunt eficiente. Tocmai de aceea trebuie să oferim și piese de schimb, și mentenanță, precum și muniție''.

Într-o conferință cu presa din România și R. Moldova, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a spus că decizia de a oferi sisteme de apărare aparține statelor membre și partenerilor Alianței.

"Ucraina a obținut câștiguri semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele și dronele rusești continuă să lovească infrastructura critică, orașele și civilii ucraineni", a susținut Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă.

Deocamdată, "cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca națiune suverană, democrată și independentă în Europa. Pentru asta trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar și umanitar cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum", a spus secretarul general al NATO.

"Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent și suveran, atunci, desigur, chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuție, pentru că Ucraina nu ar mai fi o țară candidată", a mai spus el, adăugând că o precondiție pentru ca aderarea Ucrainei să fie luată în discuție este ca această țară "să triumfe și noi ajutăm în acest moment Ucraina să facă acest lucru".

Există multe opțiuni între "nimic și apartenența totală, ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm cu Ucraina un parteneriat cât mai strâns, atât politic, cât și practic", a precizat Stoltenberg: "Asta îi va întări instituțiile și o va ajuta să treacă de la standardele din epoca sovietică privind echipamentele la standardele NATO. Acest lucru este bun pentru Ucraina, pentru că îi va crește interoperabilitatea și o va ajuta să se apropie de aderare".