Șeful NATO a subliniat că reuniunea de la București trimite un semnal puternic de unitate a NATO și de sprijin continuu pentru Ucraina, dar a evitat să spună de ce Kievul nu primește sisteme Patriot.

Forțele armate ucrainene au făcut progrese semnificative eliberând teritorii și împingându-i înapoi pe ruși, ”în același timp, porțiuni mari din Ucraina rămân în continuare ocupate”, a declarat marți, într-o conferință de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  reamintind că Putin încească să frângă voința ucrainenilor, folosind iarna ca armă de război.

”Dar întâlnirea noastră de la București trimite un semnal puternic de unitate a NATO și de sprijin continuu pentru Ucraina. NATO nu este parte a acestui război, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar. Nu vom da înapoi'', a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a anunțat că statele aliate au oferit marți pachete suplimentare de asistență pentru Ucraina, care vor finanța un sprijin urgent non-letal, inclusiv pentru combustibil și generatoare, ajutând astfel Ucraina să poată depăși consecințele loviturilor rusești împotriva infrastructurii electrice.

Totodată, ele au reafirmat sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriul drum.

Întrebat de ce aliații nu au oferit deocamdată sisteme Patriot, Stoltenberg a evitat un răspuns clar: ''Unul dintre principalele motive este că trebuie să discutăm cu domnul ministru Kuleba, așa cum o vom face în această seară și la reuniunea bilaterală, ca să putem discuta despre nevoile urgente și cererile concrete pe care le prezintă Ucraina în fața aliaților NATO. Acest dialog ne-a permis să creștem sprijinul aliaților NATO la un nivel fără precedent, atât din punct de vedere militar, cu armament, cât și în general”.

El a explicat că există o discuție în acest moment privind sistemele Patriot, dar există și o discuție ”pentru a ne asigura că sistemele deja oferite funcționează și sunt eficiente. Tocmai de aceea trebuie să oferim și piese de schimb, și mentenanță, precum și muniție''.

”Cele mai multe războaie se încheie la masa negocierilor, cel mai probabil și acest război se va încheia la masa negocierilor, dar știm că ce se va întâmpla la acea masă are legătură cu situația de pe front. Poate părea un paradox, dar realitatea e că cel mai bun mod de a realiza o pace durabilă în Ucraina e să furnizăm sprijim militar Ucraine, pentru că doar așa președintele Putin va înțelege că nu-și poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă și trebuie să negocieze și să facă concesii serioase”, a mai spus Stoltenberg.