Șeful statului rus, Vladimir Putin, și omologul lui chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit la Moscova pentru noi discuții consacrate conflictului din Ucraina și întăririi relațiilor "strategice" între cele două țări în fața Occidentului, scrie Le Soir.

China trebuie să dialogheze "direct" cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful statului rus, Vladimir Putin, și omologul lui chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit marți la Moscova pentru noi discuții conscrate conflictului din Ucraina și întăririi relațiilor "strategice" între cele două țări în fața Occidentului.

Putin s-a declarat gata să discute despre o inițiativă chineză care urmărește să pună capăt acestui conflict, pe baza unui document publicat luna trecută de Beijing și cerând în special negocieri de pace.

"Îi revine Ucrainei să decidă care sunt condițiile acceptabile pentru orice soluție pașnică", a amintit Jens Stoltenberg  într-o conferință de presă la sediul Alianței Nord-Atlantice la Bruxelles pentru prezentarea raportului de activitate al NATO pe 2022.

"China trebuie să înțeleagă punctul de vedere al Ucrainei și să dialogheze direct cu președintele Zelenski", a susținut el.

"Orice soluție de pace pentru Ucraina trebuie să fie bazată pe respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei", a insistat el.

"O încetare a focului sau orice soluție care nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi decât un mijloc de înghețare a războiului și de a permite Rusiei să-și reconstituie forțele și să atace din nou. Nu va fi o pace justă și durabilă", a avertizat el.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a îndemnat din nou Beijingul să nu furnizeze arme Rusiei.

Sursa: RADOR