Referindu-se la primele zile ale invaziei ruse, în februarie 2022, Jens Stoltenberg și-a amintit cât de mari erau atunci temerile de a vedea statul ucrainean prăbușindu-se în câteva zile.

"Înaintarea ucraineană nu se măsoară doar în kilometri pătrați, ci și în pierderile produse inamicului", a subliniat luni secretarul general al NATO. Întrebat despre o posibilă stagnare pe front, Jens Stoltenberg a insistat asupra pierderilor umane și materiale provocate de Kiev Rusiei."Luptele sunt în continuare intense în est și provoacă multe victime. Suntem impresionați de curajul și competențele soldaților ucraineni. Și de capacitatea lor de a viza ținte pe teritoriul Rusiei", a declarat secretarul general al Alianței Atlantice, scrie La Libre Belgique.

"Ucrainenii au provocat Rusiei pierderi grele, umane și materiale", a mai spus el.

Privind înapoi la primele zile ale invaziei ruse, în februarie 2022, Jens Stoltenberg a amintit cât de mari erau atunci temerile că statul ucrainean se va prăbuși în câteva zile. "Nu s-a întâmplat, este o mare victorie pentru Ucraina și o mare înfrângere pentru Rusia care nu și-a îndeplinit obiectivul strategic. Ucraina a luat înapoi 50% din teritoriul pe care Rusia i l-a luat în primele zile ale invaziei. Ea s-a menținut ca stat european independent, în timp ce Rusia este slabă din punct de vedere politic și economic".

În timp ce izbucnirea conflictului israeliano-palestinian a făcut Ucraina să se teamă de o scădere a atenției internaționale față de ea, secretarul general al NATO a fost foarte clar cu privire la sprijinul organizației pentru Kiev: "Responsabilitatea noastră este să punem Ucraina în cea mai puternică poziție a sa".

Pe de altă parte, el a vorbit despre rolul destabilizator al Moscovei pe continentul european, menționând presiunea migratorie la granița dintre Rusia și Finlanda. "În ultimele săptămâni, Moscova a facilitat sosirea migranților la granița dintre Finlanda și Rusia, ducând la închiderea mai multor puncte de trecere a frontierei. Acesta este un alt exemplu al modului în care Rusia folosește migrația ca mijloc de presiune asupra unei țări vecine și a unui aliat al NATO".

El s-a declarat încrezător în capacitatea serviciilor finlandeze, ajutate de Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și Coastă (Frontex), de a gestiona situația.

Secretarul general NATO a vorbit în marja unui summit care îi reunește marți și miercuri pe toți miniștrii de externe ai țărilor membre ale organizației. Sprijinul pentru Ucraina, situația tensionată dintre Kosovo și Serbia, precum și China, vor fi pe agenda acestui summit.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA