Aflat în vizită în Noua Zeelandă, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că e nevoie de cooperare între state pentru a opri atacatorii de tip "lup singuratic", care se inspiră între ei.

Comentariul a fost făcut în timpul unei vizite la o moschee din Noua Zeelandă, unde, în luna martie, un bărbat înarmat a ucis zeci de persoane, şi după două atacuri armate comise în SUA sâmbătă şi duminică, atacuri soldate cu numeroşi morţi şi răniţi.

''Aceste atacuri sunt comise de «lupi singuratici», dar ele sunt în acelaşi timp conectate, deoarece autorii se inspiră unii de la alţii şi fac referire unul la altul în diferite manifeste'', a declarat Jens Stoltenberg pentru postul public de televiziune neo-zeelandez TVNZ, după vizita la Christchurch, oraşul în care 51 de musulmani au fost ucişi în două moschei de Brenton Tarrant, un australian care e adeptul supremaţiei albilor.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a mai declarat că societăţile trebuie să lupte pentru valorile libertăţii, deschiderii şi toleranţei.

Autorul atacului armat de la El Paso (Texas), soldat cu 20 de morţi, şi-a exprimat într-un manifest susţinerea faţă de atacatorul de la Christchurch şi a avertizat în legătură cu "o invazie" a imigranţilor latino-americani.

Autorităţile nu au publicat numele suspectului, dar presa din SUA a scris că este vorba de  Patrick Crusius, în vârstă de 21 de ani. 

Manifestul online a fost retras între timp. Un cont pe Twitter ce pare să-i fi aparţinut lui Crusius a fost închis şi el sâmbătă seara. Mai multe mesaje postate de pe acest cont îl lăudau pe preşedintele Donald Trump şi iniţiativa sa de a construi un zid de-a lungul frontierei dintre SUA şi Mexic.

Şeful poliţiei din El Paso a apreciat că ''pare tot mai plauzibil'' faptul că tânărul este autorul manifestului postat pe un site cu circa o oră şi jumătate înaintea atacului.  

Referindu-se la cele două atacuri, Ivanka Trump a scris pe Twitter că ''supremaţia albilor, ca toate celelalte forme de terorism, e un rău care trebuie distrus''. Mesajul fiicei preşedintelui a fost urmat de numeroase comentarii în care i s-a cerut să-l includă şi pe tatăl său printre destinatarii mesajului. 

Presa americană îi reproşează preşedintelui Donald Trump faptul că a reacţionat târziu, iar unele publicaţii scriu că acesta s-a dus la o nuntă după atacul din Texas.