Aflat în vizită în Noua Zeelandă, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că e nevoie de cooperare între state pentru a opri atacatorii de tip "lup singuratic", care se inspiră între ei.

Comentariul a fost făcut în timpul unei vizite la o moschee din Noua Zeelandă, unde, în luna martie, un bărbat înarmat a ucis zeci de persoane, și după două atacuri armate comise în SUA sâmbătă și duminică, atacuri soldate cu numeroși morți și răniți.

''Aceste atacuri sunt comise de «lupi singuratici», dar ele sunt în același timp conectate, deoarece autorii se inspiră unii de la alții și fac referire unul la altul în diferite manifeste'', a declarat Jens Stoltenberg pentru postul public de televiziune neo-zeelandez TVNZ, după vizita la Christchurch, orașul în care 51 de musulmani au fost uciși în două moschei de Brenton Tarrant, un australian care e adeptul supremației albilor.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a mai declarat că societățile trebuie să lupte pentru valorile libertății, deschiderii și toleranței.

Autorul atacului armat de la El Paso (Texas), soldat cu 20 de morți, și-a exprimat într-un manifest susținerea față de atacatorul de la Christchurch și a avertizat în legătură cu "o invazie" a imigranților latino-americani.

Autoritățile nu au publicat numele suspectului, dar presa din SUA a scris că este vorba de  Patrick Crusius, în vârstă de 21 de ani. 

Manifestul online a fost retras între timp. Un cont pe Twitter ce pare să-i fi aparținut lui Crusius a fost închis și el sâmbătă seara. Mai multe mesaje postate de pe acest cont îl lăudau pe președintele Donald Trump și inițiativa sa de a construi un zid de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic.

Șeful poliției din El Paso a apreciat că ''pare tot mai plauzibil'' faptul că tânărul este autorul manifestului postat pe un site cu circa o oră și jumătate înaintea atacului.  

Referindu-se la cele două atacuri, Ivanka Trump a scris pe Twitter că ''supremația albilor, ca toate celelalte forme de terorism, e un rău care trebuie distrus''. Mesajul fiicei președintelui a fost urmat de numeroase comentarii în care i s-a cerut să-l includă și pe tatăl său printre destinatarii mesajului. 

Presa americană îi reproșează președintelui Donald Trump faptul că a reacționat târziu, iar unele publicații scriu că acesta s-a dus la o nuntă după atacul din Texas.