"Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la reuniunea informală a miniștrilor aliați de externe de la Oslo.

Stoltenberg a mai anunțat că va călători la Ankara pentru a se întâlni cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a merge mai departe cu aderarea Suediei la NATO, relatează RAI News.

"Amintim că toți aliații au invitat Suedia și Finlanda să se alăture aderării, la Madrid", le-a răspuns secretarul general al NATO jurnaliștilor care l-au întrebat cum "îl va convinge" pe Erdogan să își dea acordul pentru aderarea Stockholmului. "Mesajul meu este că aderarea Suediei este în interesul întregii NATO, în plus legea anti-terorism este în vigoare de astăzi și aceasta este dovada că Suedia ia problema în serios".

Referindu-se  la toate angajamentele îndeplinite, luate la Madrid, anul trecut, Stoltenberg a adăugat: "Este timpul ca Turcia și Ungaria să înceapă procesul de ratificare".

Iar despre trimiterea de trupe suplimentare în Kosovo, secretarul general al NATO a declarat că aceasta nu înseamnă că NATO renunță la o soluție politică la tensiunile tot mai mari din zonă și a explicat că NATO a decis să desfășoare forța operațională de rezervă și să constituie o rezervă suplimentară, începând cu trimiterea a 700 de militari.

"Vedem tensiuni în creștere în Kosovo și am văzut și violențe împotriva forțelor de menținere a păcii din NATO, ceea ce este complet inacceptabil", a spus secretarul, referindu-se la ciocnirile în care au fost răniți cel puțin 25 de agenți KFOR, inclusiv 11 italieni, din nordul Kosovo.

Cu privire la aderarea Ucrainei la NATO "sunt încrezător că vom ajunge la un consens și vom găsi calea de urmat și avem deja discuții informale bune. Suntem de acord asupra unor mesaje fundamentale. Chiar anul trecut, am convenit cu toții că Ucraina va deveni membră a acestei alianțe și facem pași comuni concreți, pentru că Ucraina se îndreaptă spre NATO, se apropie din ce în ce mai mult de standardele NATO. I-am ajutat să o facă în timp ce vorbim și o facem din 2014. Prin urmare, Ucraina este mult mai aproape acum decât a fost acum câțiva ani".

Această întâlnire va ajuta și pentru a discuta despre ajutorul "pe termen lung" acordat Kievului, deoarece este necesar să facem în așa fel încât, "când se va încheia războiul, istoria să nu se repete și, prin urmare, trebuie creat un cadru care să garanteze securitatea Ucrainei", a mai spus Stoltenberg.

"Să reflectăm împreună asupra garanțiilor de securitate pe care le putem oferi Ucrainei, care va trebui întreprindă drumul către NATO. Este un principiu de suveranitate, ca toate statele să își poată alege alianțele", a declarat ministrul francez de externe, Cathrine Colonna.

Sursa: RADOR