Soluția pentru criza migranților de la frontiera dintre Grecia și Turcia nu este militară, dar NATO poate juca totuși un rol, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat EURACTIV Croatia.

Alianța Nord-Atlantică a ajutat la implementarea acordului dintre UE și Turcia privind refugiații aflați pe teritoriul turc, a furnizat infomații pazei de coastă din Grecia și Turcia, serviciului european de frontieră Frontex, și a promovat cooperarea militară între cele două state, ambele membre NATO, explică Stoltenberg, în interviul citat.

În plus, spune secretarul general al alianței, NATO poate juca un rol important în rezolvarea cauzelor care generează de fapt criza migrației din Orientul Mijlociu. „Deoarece ceea ce vedem la frontieră (cea dintre Grecia și Turcia - n.r.) este o consecință a conflictului și violențelor din regiune”, spune Stoltenberg, explicând că intervențiile NATO în Irak, Afganistan sau împotriva ISIS au avut drept scop pacificarea Orientului Mijlociu. Acestea, în final, ar trebui să ducă la o calmare a fluxului migrator din regiune, dar este nevoie de o cooperare la nivel înalt între UE, ONU, statele din regiune, pentru o țară sau o instituție nu poate rezolva criza de una singură, a adăugat Stoltenberg.

Citiți interviul acordat EURACTIV.hr în limba engleză