Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca nu trebuie să ne așteptăm la o încheiere rapidă a războiului din Ucraina.

"Majoritatea războaielor durează mai mult decât era prevăzut când au început", a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru grupul media german Funke, preluat de La Libre Belgique. "Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un razboi lung în Ucraina", a adăugat el.

Războiul a început în februarie 2022, când forțele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană duce începând din iunie o controfensivă pentru a respinge forțele ruse în sud și în est, dar această operațiune nu a permis decât recucerirea unui număr limitat de localități.

"Dorim cu toții o pace rapidă", a continuat Stoltenberg. Dar în același timp, trebuie să recunoaștem (asta): dacă președintele (Volodimir) Zelenski și ucrainenii încetează lupta, țata lor nu va mai exista".

"Dacă președintele (Vladimir) Putin și Rusia depun armele, vom avea pace", a declarat el.

Cât despre dorința Ucrainei de a adera la NATO, Stoltenberg a asigurat: "Nu există nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu Ucraina va fi în NATO". Kievul s-a apropiat de NATO la summitul alianței din iulie, a explicat el.

"Când va lua sfârșit acest război, vom avea nevoie de garanții de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta", a avertizat el.

La summitul NATO de la Vilnius, liderii alianței au convenit că Ucraina se va putea alătura alianței odată ce anumite condiții vor fi îndeplinite, liderii american și german subliniind că printre aceste condiții figurează reforme pentru protejarea democrației și statului de drept.

Sursa: Rador Radio România