"Orice utilizare de arme nucleare va avea consecințe grave pentru Rusia", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru NBC, citează ANSA.

"Orice utilizare de arme nucleare va avea consecințe grave pentru Rusia", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru NBC, definind retorica lui Putin despre arme nucleare drept "periculoasă" și "nesăbuită".

Orice decizie privind aderarea Ucrainei la NATO trebuie să fie agreată de toți aliații, potrivit lui Stoltenberg, care a subliniat că cea mai bună modalitate de a răspunde la anexarea rusă a teritoriilor ucrainene este sprijinirea în continuare a Kievului.

Stoltenberg a mai subliniat că recucerirea orașului Lyman demonstrează că ucrainenii fac progrese și sunt capabili să respingă forțele ruse.

Între timp, Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a fost convocat luni la Ministerul de Externe. Conducerea de la Palatul Farnesina confirmă convocarea, subliniind că este o inițiativă coordonată în cadrul UE.

"Ministerul de Externe a făcut foarte bine că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Italia. Facem parte din NATO și dacă există o alertă nucleară, este corect ca reprezentantul Rusiei în Italia să ne dea explicații. De asemenea, trebuie să dea explicații despre implicarea lor în sabotajul gazoductului Nord Stream", a scris pe Twitter Antonio Tajani, coordonatorul național al Forza Italia.

"Subiectul de pe ordinea de zi în acest moment este clarificarea situației de sabotaj" a Nord Stream, a explicat, apoi, ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, vorbind la emisiunea "Mezz'ora in +" despre convocarea ambasadorului rus, Serghei Razov, la Palatul Farnesina. "Se va porni, cu siguranță, de la sabotajul gazoductului Nord Stream, se va face un punct despre război. Vorbim de o escaladare anti-istorică", a adăugat, referindu-se la amenințările atomice, așa că "orice încercare diplomatică constructivă este binevenită". "Să sperăm că va prevala bunul simț", a concluzionat Cingolani.

De asemenea, ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechayev, a fost chemat la Ministerul de Externe de la Berlin, în urma anexării a patru regiuni ucrainene la Federația Rusă.

Sursa: RADOR