Străinii domină crima organizată din Germania. Infracțiunile comise de români au crescut cu 216%
Aproape două treimi din suspecții de infracțiuni specifice crimei organizate din Germania sunt străini, lituanienii și turcii fiind cei mai numeroși. Vin însă puternic din urmă românii, ale căror infracțiuni au crescut cu 216% în 2014, și georgienii.
Un raport al Biroul Federal al Poliției Criminalistice din Germania (BKA) arată că, anul trecut, numărul infracțiunilor de crimă organizată comise de străini a crescut față de 2013, în timp ce infracțiunile cetățenilor germane au scăzut ușor, de la 580 la 571.
Străinii sunt suspectați de comiterea a aproape două treimi din infracțiunile specifice crimei organizate comise anul trecut pe teritoriul german. Astfel, dintr-un total de 8.700 infracțiuni de crimă organizată, 62,6 procente (5.450) aparțin străinilor și 36,1 procente (3.142) germanilor, notează Die Welt.
”Făptașii vin din toată lumea”, a declarat ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, precizând însă că, în mare parte, aceștia provin din state membre UE sau țări ce au diverse legături cu spațiul comunitar. Cei mai mulți vin din Lituania (946), Turcia (897), Polonia (472), România (295) și Italia (260).
Numărul suspecților români a crescut într-un singur an cu
216%
Neobișnuit de mult a crescut numărul suspecților de cetățenie română: cu 216 procente mai mulți în 2014 față de 2013, și al georgienilor – 203 procente.
Potrivit BKA, există o legătură între creșterea numărului de infracțiuni comise de georgieni și cel al cererilor de azil. Șeful Biroului, Holger Münch, a vorbit de o creștere de șase ori a cererilor de azil depuse de cetățenii georgieni, existând suspiciuni că sub pretextul solicitării de azil mulți georgieni au venit în Germania pentru a comite infracțiuni, în special spargeri de locuințe.
Ministrul de Interne a precizat că aceasta este o situație specială, prin urmare serviciile de securitate germane vor colabora mai strâns cu autoritățile georgiene.
De altfel, Germania are în plan stabilirea unor acorduri de cooperare privind crima organizată și cu Serbia, Slovenia și Albania.
Creștere alarmantă a traficului de imigranți
Thomas de Maiziere a precizat că o creștere ”alarmantă” s-a înregistrat și în ceea ce privește traficul de imigranți, fenomen ce are legătură cu numărul mare de refugiați care au venit în Europa în ultimul timp.
În 2013 au fost descoperite 1.500 de cazuri de trafic de imigranți, anul trecut au fost 2.149, iar în prima jumătate a anului curent numărul s-a dublat față de prima jumătate a lui 2014.
Comentarii