Politologul american și strănepoata lui Hrușciov, Nina Hrușciova, consideră că Putin este puternic motivat de supărări personale.

Nina Hrușciova consideră că o atitudine mai plină de respect a Occidentului față de Rusia ar fi putut împiedica războiul din Ucraina.

Strănepoata fostului șef al PCUS Nikita Hrușciov, declară - într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard - că nu s-a așteptat la invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Cu o jumătate de oră înaintea invaziei am fost întrebată într-un interviu dacă mă aștept la așa ceva și am răspuns cu Nu. Îl consideram pe Putin ca un om cu un caracter prevăzător, care nu mușcă mai mult decât poate mesteca. Ceea ce a făcut, a fost delirant, dar din punctul său de vedere evident rațional".

Întrebată în legătură cu motivele lui Putin, ea a precizat că a fost "mai puțin frica de NATO, cât supărarea și furia că el și Rusia nu sunt respectate".

"Reacția sa a fost: Vă vom administra o lecție dacă nu ne ascultați. A existat și o frică personală că SUA l-ar putea ucide la fel cum s-a procedat și cu Saddam Hussein. Iar atunci a intervenit și pandemia, un fel de sindrom de furie post-Covid după ani de izolare, asemenea unui pasager dintr-un avion care lovește o stewardesă pentru că îi face observație privind purtarea măștii".

Întrebată care este explicația pentru toate mesajele și discursurile sale naționaliste, potrivit cărora Ucraina aparține de Rusia, Nina Hrușciova a spus: "Această idee s-a conturat încetul cu încetul. Putin citise deja dinainte aceste chestii panslaviste, era influențat de Soljenițîn. Probabil că se gândea la ideea: dacă vom uni țările slave, lumea ne va respecta din nou".

Sursa: RADOR