Cei mai mulți europeni consideră că țara lor are nevoie de un lider puternic, care să fie "pregătit să schimbe regulile jocului". Germanii sunt o excepție notabilă, relatează EurActiv Franța.

Un studiu publicat, luni, de Ipsos Global Advisor, care se concentrează, în principal, pe cinci țări europene (Franța, Spania, Italia, Germania și Regatul Unit), a relevat o neîncredere generalizată a guvernelor și a instituțiilor internaționale.

Majoritatea cetățenilor francezi (61%) sunt convinși că generația lor are o calitate mai scăzută a vieții decât cea a părinților lor. Dintre respondenții francezi la sondaj, 80% au declarat că ar vota pentru "un lider care este pregătit să schimbe regulile jocului".

Majoritatea europenilor chestionați cred că țara lor este în declin, o atitudine care dă naștere neîncrederii în partidele tradiționale și în instituții și alimentează ascensiunea populismului politic tradiționale, potrivit studiului.

Criză de încredere

În Italia, 73% dintre persoanele chestionate au declarat că țara lor este în declin, comparativ cu 69% în Spania, 67% în Franța, 57% în Regatul Unit și 47% în Germania. Studiul a fost realizat în octombrie, anul trecut.

Majoritatea cetățenilor francezi (61%), italieni (60%) și spanioli (56%), cred, de asemenea, că generația lor are o viață mai puțin bună decât generația părinților lor. Acest punct de vedere este împărtășit de 44% dintre germani și 43% dintre britanici.

Drept urmare, încrederea în guvernele naționale este extrem de slabă: 89% dintre respondenții spanioli au declarat ca au puțină încredere sau deloc în guvernul lor național. Cifra a fost de 80% în Italia, 77% în Franța, 70% în Germania și 66% în Marea Britanie.

În timp ce lipsa de încredere în instituțiile internaționale este cea mai puternică în Spania (77%), este de asemenea semnificantă în Franța (65%), Italia (64%) și Germania și Marea Britanie (59%).

Se caută lideri puternici

Această nemulțumire generalizată este un teren fertil pentru populism. Cu excepția Germaniei (34%), majoritatea respondenților au spus că cred că țara lor are nevoie de un lider puternic să-i pună înapoi pe drumul cel bun (72% în Spania, 70% în Franța, 67% în Italia și Regatul Unit) .

Pentru a îmbunătăți situația, 80% dintre respondenți francezi au spus că sunt gata să voteze pentru "un lider care este pregătit isă schimbe regulile jocului". Șaizeci și opt la sută dintre italieni și jumătate din britanici împărtășesc acest punct de vedere, în comparație cu doar o cincime dintre germani.

În Spania, 62% dintre respondenți au declarat că ar vota pentru un lider sau partid, care este pregătit să "schimbe radical statu-quo".

Și chiar mai mult de jumătate dintre respondenții spanioli și francezi (52%, respectiv 51%) au declarat că ar vota pentru un lider care nu se teme să spună ceea ce cred ei, chiar dacă unii oameni consideră că este ofensator.

În cele din urmă, țările cel mai recent afectate de acte de terorism sunt mai dispuse să folosească orice mijloace necesare pentru a se proteja de astfel de amenințări, chiar și în detrimentul libertăților civile.

Aceasta este o viziune împărtășită de 59% din francezi și de 55% dintre respondenții belgieni, în comparație cu doar 35% din italieni și 31% dintre respondenții spanioli.