Marea Britanie în care Scoția a votat, în 2014, să rămână nu mai există. A dispărut odată cu votul pentru Brexit, este de părere premierul scoțian, Nicola Sturgeon, care a subliniat că Parlamentul scoțian ar putea bloca ieșirea Marii Britanii din UE.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon nu mai recunoaște Marea Britanie în care, în urmă cu aproximativ doi ani, poporul său a votat să rămână și insistă pentru un nou referendum pentru independența teritoriul despre care spune că este foarte probabil să se întâmple.

"Marea Britanie în care a votat Scoția să rămână în 2014 nu mai există. Voi face totul pentru a apăra interesele scoțienilor”, a spus Sturgeon.

În comparație cu englezii, majoritatea scoțienilor au votat, joi, la referendum, pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, autoritățile de la Edinburgh au avertizat că teritoriul și-ar putea cere din nou independența de Londra și că vor face "totul pentru a proteja locul Scoției în UE".

Comisia Europeană a venit cu o replică și a subliniat că Scoția face parte din Marea Britanie, așadar i se aplică prevederile constituționale și va ieși din UE, în timp ce Bruxelles-ul a ales să nu facă alte speculații.

Un sondaj dat publicității duminică arată că 59% dintre persoanele intervievate vor ca Scoția să se despartă de Marea Britanie. În 2014, la un referendum organizat în acest sens, 45% dintre alegători au votat pentru independență. Mulți au votat împotrivă de teamă că, în cazul obținerii independenței, Scoția ar fi rămas în afara UE. În consecință, țara a rămas în Regatul Unit, transmite News.ro.

Parlamentul scoțian ar putea bloca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană


Parlamentul scoțian ar putea bloca, prin veto, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a adăugat premierul Scoției, Nicola Sturgeon, relatează The Independent.

Manifestul Partidului Național Scoțian pentru alegerile din luna mai prevedea că Parlamentul scoțian ar trebui să aibă dreptul să organizeze un nou vot privind independența, dacă există schimbări "semnificative și materiale" la circumstanțele din 2014, când a avut loc referendumul precedent, transmite News.ro.