Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat Rusia că l-a arestat pe opozantul Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova pentru a-l reduce la tăcere.

UPDATE

Un tribunal rus a decis reținerea pentru 30 de zile a lui Navalnîi.

+++

"Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reținem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi și alte personalități din opoziție și voci independente critice la adresa autorităților ruse", a comunicat duminică Pompeo, relatează dpa, preluată de Agerpres.

"Cerem guvernului rus să asigure condiții egale pentru toate partidele politice și candidații care doresc să concureze în procesul electoral", a adăugat secretarul de stat, cerând "eliberarea necondiționată a lui Navalnîi".

Cel mai cunoscut critic al Kremlinului a revenit duminică seara de la Berlin la Moscova, după cinci luni petrecute în Germania, unde fusese tratat în spital în urma otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok.

Opozantul în vârstă de 44 de ani a fost reținut la controlul pașapoartelor și urmează să rămână în arest până la decizia unei instanțe. Audierea este programată în 29 ianuarie.

Cursa aeriană cu care a sosit Navalnîi trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, unde acesta era așteptat de un grup de susținători. Poliția i-a arestat pe câțiva dintre ei.

Anterior, echipa președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ceruse eliberarea lui Navalnîi.

"Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă”, a reacționat pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European, cerând eliberarea opozantului rus.

Și șeful diplomației române, Bogdan Aurescu a calificat drept ”inacceptabilă” arestarea opozantului rus: ”Represiunea împotriva opoziției, doar pentru că este opoziție, este pur nedemocratică”.