SUA susţin că ar putea retrage o parte din trupele din Germania, pe fondul disputelor privind o misiune navală în Golful Persic şi cheltuielile pentru apărare, relatează Deutsche Welle.

Statele Unite iau în considerare retragerea unora dintre trupele staţionate în Germania, Polonia fiind o posibilă destinaţie, a declarat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell.

Ameninţarea vine pe fondul neînţelegerilor mai vechi dintre Berlin şi Washington privind contribuţia Germaniei la NATO şi recenta dispută provocată de refuzul autorităţilor germane de a luat parte la o misiune navală condusă de SUA în Golful Persic.

"Este un lucru ofensator să crezi că trebuie să plătească în continuare contribuabilul american pentru a avea peste 50.000 de americani în Germania, iar germanii să-și cheltuiască surplusul pentru programe interne", a declarat ambasadorul SUA, Richard Grenell, pentru agenția de știri DPA. Declaraţia sa a venit după ce ambasadoarea SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, a scris pe Twitter că ţara sa ar fi fericită ca trupele americane să fie mutate din Gemania în Polonia.

Şi preşedintele Donald Trump a menţionat posibilitatea mutării unor trupe din Germania în Polonia, în cadrul întrevederii din iunie, de la Casa Albă, cu omologul polonez, Andrzej Duda.

"Preşedintele Trump are dreptate, la fel şi Georgette Mosbacher", a spus Grenell, adăugând că cererile a "numeroşi preşedinţi" ca Germania "să plătească pentru propria apărare" au fost ignorate. E timpul ca americanii şi preşedintele Trump trebuie reacţioneze, a precizat diplomatul. 

Germania e ţara europeană cu cel mai mare număr de trupe americane. 35.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi aici, împreună cu 17.000 de civili angajaţi de armata SUA. Locurile de muncă ale altor 12.000 de civili germani au legătură cu misiunea militară americană.

În trecut au mai existat informaţii privind intenţia de a retrage o parte din trupe după ce preşedintele Donald Trump şi-a exprimat furia la adresa Berlinului pentru că nu alocă un buget mai mare pentru apărare.

Germania intenţionează să cheltuie 1,36% din PIB pentru apărare anul acesta, o sumă mult mai mare faţă de 2018, dar sub nivelul de 2% solicitat de Washington tuturor aliaţilor. 

Neînţelegeri transatlantice

Comentariile ambasadorului american survin la scurt timp după ce Berlinul a refuzat să ia parte la o misiune navală sub comanda SUA în Strâmtoarea Ormuz pentru a proteja navele comerciale de agresiunea iraniană.

Donald Trump va face două vizite în Europa în perioada următoare, dar niciuna nu include Germania. El se va întâlni totuşi cu cancelarul german, Angela Merkel, cu ocazia summitului G7, care va avea loc la Biarritz, în Franţa, în perioada 24-26 august.