SUA susțin că ar putea retrage o parte din trupele din Germania, pe fondul disputelor privind o misiune navală în Golful Persic și cheltuielile pentru apărare, relatează Deutsche Welle.

Statele Unite iau în considerare retragerea unora dintre trupele staționate în Germania, Polonia fiind o posibilă destinație, a declarat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell.

Amenințarea vine pe fondul neînțelegerilor mai vechi dintre Berlin și Washington privind contribuția Germaniei la NATO și recenta dispută provocată de refuzul autorităților germane de a luat parte la o misiune navală condusă de SUA în Golful Persic.

"Este un lucru ofensator să crezi că trebuie să plătească în continuare contribuabilul american pentru a avea peste 50.000 de americani în Germania, iar germanii să-și cheltuiască surplusul pentru programe interne", a declarat ambasadorul SUA, Richard Grenell, pentru agenția de știri DPA. Declarația sa a venit după ce ambasadoarea SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a scris pe Twitter că țara sa ar fi fericită ca trupele americane să fie mutate din Gemania în Polonia.

Și președintele Donald Trump a menționat posibilitatea mutării unor trupe din Germania în Polonia, în cadrul întrevederii din iunie, de la Casa Albă, cu omologul polonez, Andrzej Duda.

"Președintele Trump are dreptate, la fel și Georgette Mosbacher", a spus Grenell, adăugând că cererile a "numeroși președinți" ca Germania "să plătească pentru propria apărare" au fost ignorate. E timpul ca americanii și președintele Trump trebuie reacționeze, a precizat diplomatul. 

Germania e țara europeană cu cel mai mare număr de trupe americane. 35.000 de soldați americani sunt staționați aici, împreună cu 17.000 de civili angajați de armata SUA. Locurile de muncă ale altor 12.000 de civili germani au legătură cu misiunea militară americană.

În trecut au mai existat informații privind intenția de a retrage o parte din trupe după ce președintele Donald Trump și-a exprimat furia la adresa Berlinului pentru că nu alocă un buget mai mare pentru apărare.

Germania intenționează să cheltuie 1,36% din PIB pentru apărare anul acesta, o sumă mult mai mare față de 2018, dar sub nivelul de 2% solicitat de Washington tuturor aliaților. 

Neînțelegeri transatlantice

Comentariile ambasadorului american survin la scurt timp după ce Berlinul a refuzat să ia parte la o misiune navală sub comanda SUA în Strâmtoarea Ormuz pentru a proteja navele comerciale de agresiunea iraniană.

Donald Trump va face două vizite în Europa în perioada următoare, dar niciuna nu include Germania. El se va întâlni totuși cu cancelarul german, Angela Merkel, cu ocazia summitului G7, care va avea loc la Biarritz, în Franța, în perioada 24-26 august.