Ministerul Apărării salută notificarea Congresului SUA transmisă joi cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniție și stimulatoare pentru instruire.

UPDATE

Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, afirmă că tancurile Abrams pe care SUA le vinde României demonstrează "puterea și vitalitatea" relației bilaterale și vor oferi țării noastre o platformă modernă, fiabilă pentru descurajarea agresiunii și apărarea granițelor.

Într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres, Ambasada SUA anunță vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă M1A2 SEPv3, ca parte a unui pachet important de echipamente militare și servicii.

"Modelul M1A2 SEPv3 este cea mai recentă versiune, îmbunătățită, a tancului de luptă principal Abrams, care oferă protecție, supraviețuire, letalitate și capacitate a rețelei de comunicații sporite. Tancurile sunt aceeași variantă cu cele folosite în prezent de Statele Unite și vor crește interoperabilitatea României cu SUA și aliații din NATO, în special pe flancul estic al alianței", precizează sursa citată.

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a lăudat standardul înalt al cooperării în domeniul securității între Statele Unite și România și a reafirmat angajamentul SUA față de suvernitatea și integritatea teritorială a României. Ea a subliniat, de asemenea, valoarea pe care Statele Unite o acordă parteneriatului strategic și prieteniei cu România, care se bazează pe valori și interese comune, se mai arată în comunicat.

"Această tranzacție demonstrează puterea și vitalitatea relației noastre bilaterale, precum și dedicarea noastră reciprocă față de stabilitatea și securitatea regională", a mai spus ambasadoarea Kavalec. Ea a adăugat că tancurile M1A2 Abrams "vor oferi României o platformă modernă și fiabilă, pentru a descuraja agresiunea și pentru a-și apăra granițele. Ele vor contribui, de asemenea, la apărarea colectivă a NATO și vor spori capacitatea noastră de a opera împreună în mod eficient". 

+++

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA, anunță MApN.

Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, Guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.

"Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 - programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri", a declarat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, ministrul a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană, după ce joi au ajuns în țară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forțele pentru Operații Speciale, iar vineri, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepția celei de-a doua aeronava Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.

+++

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, explica la podcastul „Observatorului militar” de ce România a ales tancurile Abrams, scrie HotNews.ro.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, spunea oficialul MApN.

De ce a fost ales tancul Abrams? „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a spus Incicaș.