SUA au notificat oficial ONU cu privire la retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care o acuză că a reacționat cu întârziere la pandemia de coronavirus și că e controlată de China.

Președintele Donald Trump a anunțat încă din luna mai că va retrage SUA - principalul contribuabil al organizației - din OMS. În pofida apelurilor din partea Uniunii Europene și a altor țări, liderul de la Casa Albă nu a renunțat la ideea sa și va redirecționa fondurile alocate OMS, relatează BBC Online.

Notificarea va fi efectivă în termen de un an, la 6 iulie 2021.

"Îi lasă pe americani bolnavi și America singură”, a comentat pe Twitter senatorul democrat Robert Menendez, membru al Comisiei pentru afaceri externe, care a confirmat notificarea primită de Congres privind retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății. 

Notificarea a fost trimisă și secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a se retrage din organizație: să respecte un termen de un an și să fie la zi cu contribuțiile pentru organizație.

Anunțul a fost criticat de Federația oamenilor de știință americani, apreciind că această retragere ''nu va face decât să afecteze lupta globală împotriva COVID-19''.

Un oficial american a declarat pentru CBS News că Washington a transmis OMS reformele care ar trebui făcute, dar Organizația a refuzat să acționeze în vederea reformării activității sale. Din această cauză, ”putem punct astăzi relației noastre”, a precizat oficialul.  

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a declarat că va anula decizia președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cazul în care va câștiga alegerile din toamna acestui an.

”În prima zi a președinției mele, mă voi alătura OMS și voi reafirma leadership-ul nostru mondial'', a declarat Biden.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a descris decizia Statelor Unite drept un ''regres dureros pentru cooperarea internațională”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a declarat că decizia va avea consecințe grave pentru țările în curs de dezvoltare. Beijingul cere comunității internaționale să sprijine mai mult OMS, a mai spus Zhao Lijian.

Info made in China - momente-cheie. Disputa de la OMS

Mai mult pe EurActiv »