Statele Unite au reușit, "din fericire", să stabilească o abordare moderată față de Rusia în cadrul NATO, în pofida solicitărilor care doreau contrariul, a declarat pentru EURACTIV o sursă NATO.

Unii membri NATO și-au exprimat rezerve cu privire la schimburile "obișnuite" dintre amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, și omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, cu privire la securitatea reciprocă, a declarat pentru EURACTIV o sursă NATO, sub protecția anonimatului.

La începutul războiului, SUA și Rusia înființaseră o celulă pentru detensionarea crizelor la nivel politico-militar pentru a evita orice acțiune militară periculoasă pe calea aerului sau pe mare în întreaga lume.

Cei doi oficiali militari au convenit recent să "fie atenți”, mai ales cu navele care nu navighează în apropiere una de cealaltă în Marea Neagră, pentru a evita "accidentele", a spus sursa NATO.

Cu toate acestea, unii membri est-europeni au reacționat, a spus sursa NATO, întrebând de ce au existat astfel de schimburi cu Rusia, alții răspunzând că Bauer este mandatat să aibă acest canal de comunicare.

"Polonia nu a ridicat această problemă”, a declarat reprezentantul Varșoviei la NATO, contactat de EURACTIV.

Între timp, țările baltice au refuzat să comenteze sau nu au răspuns la solicitarea EURACTIV.

Sursa a adăugat însă că, în ultima perioadă, Rusia a fost "extrem de precaută”, mai ales în Marea Neagră, ca să evite accidentele.

Sursa NATO a subliniat că există un grup țări est-europene, scandinave, plus Marea Britanie și țări din fosta Iugoslavie care susțin o abordare cu sumă zero a Rusiei, în timp ce membri tradiționali ai NATO, cum ar fi SUA, Franța, Turcia, Italia și Grecia ar fi mai moderați.

Sursa NATO a subliniat că, "din fericire”, Washingtonul a preluat conducerea în cadrul NATO și, prin urmare, până acum a prevalat o abordare "mai moderată”. Pe de altă parte, Marea Britanie se apropiase mai mult de poziția est-europeană, sursa estimând că Londra își caută un rol, mai ales după Brexit.

În ceea ce privește Germania, sursa a spus că țara a fost "inexistentă” în cadrul NATO în ultimii doi ani. "Germanii plătesc, dau și nu vorbesc”, a spus sursa, exprimându-și speranța că Berlinul va juca în curând un rol mai activ.

"Rușii pariază pe oboseala Occidentului”, a spus sursa NATO, adăugând că dincolo de aceasta, Alianța este unită în sprijinirea Ucrainei.

"Cu toții suntem de acord să oferim – așa cum am făcut deja – asistență Ucrainei atâta timp cât securitatea noastră națională nu este afectată", a explicat sursa.

"Fără diferențe fundamentale"

Pentru Ian Lesser, vicepreședintele German Marshall Fund, nu există un decalaj fundamental în Alianță, dar există "o diferență firească de perspectivă între Aliații care sunt apropiați geografic și direct interesați de provocările la adresa securității venite din Rusia”.

"Nu este surprinzător că există un fel de semnalizare diferită care vine din anumite capitale din Europa, care poate părea mai puțin stridentă și mai puțin agresivă, dar nu este niciun semn al unui angajament de slăbire față de Ucraina sau al angajamentului față de postura de forță a NATO”, a explicat el pentru EURACTIV.

"Nu există nicio diminuare a angajamentelor unor țări precum SUA, Franța sau Germania, dar acestea au tendința naturală de a se concentra pe implicațiile structurale și pe riscul unei escaladări”, a adăugat el.

Lesser a explicat că, și în timpul Războiului Rece, au existat perspective foarte diferite în cadrul Alianței cu privire la modul de abordare a relațiilor cu Rusia.

"Germania are Ostpolitik, SUA au fost preocupate de stabilitatea strategică cu un adversar cu arme nucleare, iar acest lucru a dus la anumite diferențe de perspectivă și, uneori, diferențe de strategie, dar, la sfârșitul zilei, nu au existat diferențe fundamentale în privința strategiei generale a NATO”, a spus el.

Potrivit lui Lesser, recentul incident cu rachete de la granița polono-ucraineană a arătat că "există o conștientizare foarte pronunțată a riscului de incidente și escaladare în condițiile în care războiul din Ucraina continuă pe o perioadă îndelungată”.

"Deși s-a dovedit a nu fi ceea ce ne-am temut inițial și situația a fost tratată într-un mod destul de măsurat și atent, incidentul subliniază totuși realitatea amenințării fizice la adresa membrilor NATO și a populației acestora, în special în acele zone apropiate de război din Ucraina”, a conchis el.

Nicio decizie cu privire la Suedia, Finlanda înainte de alegerile din Turcia

Sursa NATO a estimat, de asemenea, că Turcia nu va renunța probabil la vetoul împotriva Suediei și Finlandei înainte de alegerile generale din iunie 2023.

"Ungaria va ceda în fața presiunii puternice a SUA”, a mai spus sursa.

"Parlamentul Ungariei urmează să discute despre ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO în timpul sesiunii sale de toamnă, după ce au fost adoptate o serie de proiecte de lege legate de UE.

"Finlanda și Suedia sunt aliații noștri și pot conta pe noi”, a declarat, la începutul lunii noiembrie, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.