SUA, China și „factorul Musk”

Ascensiunea și căderea alianței miliardarului cu Trump captivează rețelele de socializare chineze, informează „O Globo” (Brazilia).
Musk are un succes uriaș în China. Nu doar miliardarul Elon, ci și mama sa, Maye Musk. Ambii au cărți pe lista de bestselleruri și sunt considerați modele pentru cei care vor să reușească în viață. Ca tot ce implică brandul Musk, ascensiunea și căderea alianței sale cu Donald Trump captivează rețelele de socializare chineze, cu comentarii variind de la bârfe pure la eseuri critice și analize politice.
„Să fii dușmanul lui Trump este periculos. Dar să-i fii prieten este fatal”. Maliția a circulat într-un grup de academicieni de la Beijing, care l-au parafrazat pe legendarul secretar de stat american Henry Kissinger, care ar fi spus acestu lucru despre SUA. Era o aluzie la saturația istorică a unor membri ai administrației Trump care au devenit adversari ai președintelui după ce au părăsit echipa.
Dacă lupta publică dintre doi dintre cei mai puternici oameni din lume a provocat o senzație generală și s-a transformat într-un nou episod al „reality show-ului” lui Trump, în China a generat o fascinație morbidă — datorită satisfacției de a privi circul cum arde la rival și pentru că este atât de deconectată de realitatea țării. În vârful puterii, politica chineză exclude improvizația și este alergică la surprize. Când devine spectacol, ca în sesiunea anuală a Legislativului, este atent planificat, de la coregrafia doamnelor care servesc ceai până la întrebările aprobate în prealabil la conferințele de presă.
Când Elon Musk a intrat în administrația americană, afacerile sale din China au stârnit discuții despre un risc — cum să gestionezi conflictul de interese? — și o oportunitate — poate că ar putea servi drept verigă între Washington și Beijing pentru a îmbunătăți relațiile. Riscul a fost confirmat chiar de Trump, care a recomandat să nu se împărtășească planurile militare ale SUA referitoare la China cu miliardarul. Oportunitatea, însă, nu s-a materializat niciodată.
Nu a fost din lipsă de interes. China prezintă o importanță critică pentru imperiul lui Musk. Controlată de el, compania de vehicule electrice Tesla are cea mai mare fabrică la Shanghai, aceasta realizând mai mult de jumătate din producția sa mondială în 2024. Însă divorțul dintre Trump și Musk ar putea avea un efect mult dincolo de afacerile private ale celor doi.
Dacă lupta va duce la terminarea contractului SpaceX al lui Musk cu NASA, va fi o lovitură strategică pentru SUA, cu un bonus pentru China în cursa pentru explorarea spațiului. Navele spațiale Dragon produse de SpaceX sunt în prezent singurul mijloc de transport american între Pământ și Stația Spațială Internațională. Fără ele, SUA ar trebui să revină la a cere Rusiei să le ajute cu transportul, așa cum au făcut între 2011 și 2020, anul în care Dragon a intrat în funcțiune.
Musk a spus chiar că va dezactiva capsulele ca răspuns la amenințarea lui Trump de a reduce contractele cu SpaceX, dar a dat înapoi. Îndrăzneala unui magnat care devine prea puternic este ceva ce conducerea de la Beijing nu înghite. Întrebați-l doar pe Jack Ma, proprietarul gigantului chinez de comerț electronic Alibaba, care a petrecut cinci ani la răcoare după ce a criticat guvernul. Conflictul dintre Trump și Musk a fost văzut și în China ca un avertisment cu privire la riscul de a lăsa sectorul privat cu hățurile lejere.
Guvernul a refuzat să comenteze. Dar episodul a rezonat în alte sfere ale elitei chineze. Trecerea turbulentă a lui Musk prin administrație este avansul „dreaptei tehnologice” asupra politicii americane, a scris Shen Yi, profesor de relații internaționale la Universitatea Fudan de la Shanghai. În China, Musk poate fabrica mașini. Dar rețeaua sa socială X, pe care a folosit-o pentru a-l ataca pe Trump, este în continuare interzisă.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii