Statele Unite au avertizat firmele chinezești că se vor suporta consecințe dacă vor încerca să se sustragă oricăror controale la export impuse Moscovei, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a făcut această remarcă după ce Ministerul chinez de externe a declarat că Rusia și China și-au coordonat pozițiile cu privire la Ucraina în timpul unei întâlniri între miniștrii lor de externe, care a avut loc joi, la Beijing, relatează Reuters, preluată de EURACTIV.com.

„Avem o serie de instrumente pe care le putem implementa dacă vedem companii străine, inclusiv cele din China, făcând tot posibilul pentru a se sustrage acțiunilor SUA de control al exporturilor, pentru a le ocoli”, a spus Price. 

Țările occidentale spun că orice invadare a Ucrainei de către Rusia ar aduce sancțiuni Moscovei, iar Washingtonul a spus că este pregătit să impună sancțiuni financiare, precum și măsuri de control al exporturilor.

Peter Harrell, de la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat miercuri că Washingtonul lucrează la măsurile de control al exporturilor cu aliații din Asia, inclusiv Japonia și Coreea de Sud.

Price a spus că Rusia ar trebui să știe că o relație mai strânsă cu Beijingul nu va compensa consecințele impuse ca răspuns la o invazie.

„Dacă Rusia crede că va fi în măsură să … se sustragă de la unele dintre aceste consecințe, printr-o relație mai strânsă cu (China), nu este cazul. De fapt, va face economia Rusiei, în multe privințe, mai fragilă”, a spus el.

„Dacă îți refuzi capacitatea de a tranzacționa cu Occidentul, de a importa cu Occidentul, din Europa, din Statele Unite, îți vei degrada semnificativ capacitatea productivă și potențialul inovator".

Price a declarat că secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul de externe al Chinei Wang Yi au avut o discuție extinsă cu privire la potențialele implicații ale acțiunii Rusiei împotriva Ucrainei în cadrul unei convorbiri telefonice de săptămâna trecută.

Rugat să comenteze declarațiile lui Price, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, a răspuns: „Crearea de tensiuni nu face bine la atenuarea crizei din Ucraina, ci doar adaugă mai multe incertitudini regiunii și lumii întregi. China se opune ferm acestui lucru”.

Ministerul de externe al Chinei a declarat că Wang s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov și și-a exprimat „înțelegerea și sprijinul” pentru poziția Rusiei cu privire la garanțiile de securitate cerute Statelor Unite și NATO.

Acesta a spus că ambele părți și-au coordonat pozițiile cu privire la probleme regionale de interes comun, cum ar fi Ucraina, Afganistan și situația din Peninsula Coreeană.

Consiliul de Securitate al ONU se întrunește vineri, la cererea Statelor Unite și Marii Britanii, după lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice cu rază intermediară weekendul trecut.

Statele Unite au făcut presiuni pentru mai multe sancțiuni internaționale împotriva Coreei de Nord în urma unor teste cu rachete derulate recent, dar luna trecută China și Rusia au amânat încercarea SUA de a impune sancțiuni ONU împotriva a cinci nord-coreeni care au legătură cu programul nuclear al Phenianului.

Lavrov se află la Beijing cu președintele Vladimir Putin, care s-a întâlnit vineri cu președintele chinez Xi Jinping, înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.