Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va fi crescută prezența militară americană în Polonia și România. Emmanuel Macron a precizat că Franța e pregătită să contribuie cu trupe NATO.

Statele Unite vor crește numărul trupelor în țări din flancul estic al NATO, cum ar fi Polonia și România, dacă Rusia va trimite mai multe forțe în Ucraina, a declarat miercuri președintele Joe Biden, relatează DefenseOne.com.

Biden a respins ideea că Administrația sa va retrage trupe din fostele țări comuniste pentru a detensiona relațiile cu Rusia, care a desfășurat echipament militar și 100.000 de soldați la granița cu Ucraina.

„De fapt, vom crește efectiv prezența trupelor în Polonia sau România, etc., dacă el (Putin) va face vreo mutare, pentru că avem o obligație sacră prin Articolul 5, de a apăra aceste țări pentru că fac parte din NATO”, a spus miercuri Biden, într-o conferință de presă.  

Trupele nu vor fi staționate permanent.

Președintele Klaus Iohannis a salutat joi, pe Twitter, anunțul președintelui Joe Biden: „Salut anunțul explicit al președintelui Joe Biden privind creșterea prezenței militare a SUA în România, pe flancul estic, dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice".

Totodată, președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.

Anunțul a fost apreciat, tot pe Twitter, de Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. 

„Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment'', a scris miercuri seara, pe Facebook, liderul USR, Dacian Cioloș.

„Încă din 2016, am discutat despre o prezență a trupelor franceze în România sub steagul NATO și, cu atât mai mult cu cât contextul este extrem de tensionat la granița cu Ucraina, decizia de astăzi este una bine-venită și o nouă garanție pentru țara noastră'', a afirmat Dacian Cioloș.