Casa Albă a dat undă verde pentru o ofensivă a Turciei în nordul Siriei, o schimbare abruptă în politica externă americană, prin care Washingtonul îşi abandonează nişte aliaţi vechi - kurzii.

Forțele kurde au avut un rol esenţial în campania împotriva Statului Islamic din regiune, dar, după o conversaţie telefonică dintre preşedinţii Donald Trump şi Recep Erdogan, Casa Albă a anunţat că SUA nu se vor opune unei operaţiuni a Ankarei împotriva unei miliţii kurde în nordul Siriei, relatează The Guardian.

Duminică, cei doi lideri au discutat la telefon despre o propunere mai veche a Turciei privind crearea unei zone de securitate la est de Eufrat. Erdogan consideră că stabilirea unei zone de securitate reprezintă un element-cheie pentru "neutralizarea ameninţării" din partea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi a Unităţilor de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), aceasta din urmă fiind aliata SUA în combaterea grupării teroriste Statul Islamic.

Ankara doreşte să obţină controlul asupra unei zone de aproximativ 40 de kilometri în nordul Siriei. 

Forţele Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, au anunţat luni dimineaţă că partenerii lor americani au început deja să-şi retragă trupele aflate de-a lungul graniţei cu Turcia. 

De partea cealaltă, presa turcă relatează că Ankara a început să deplaseze un convoi de soldaţi şi echipamente la graniţa de sud-est cu Siria.

Purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, a acuzat SUA că părăsesc zona pentru a o lăsa să se transforme "într-o zonă de război". El a mai spus că SDF va apăra "nord-estul Siriei cu orice preţ".

Deciza e cea mai recentă serie dintr-o serie de acţiuni imprevizibile ale preşedintelui Trump, fiind luată, aparent, fără consultarea diplomaților americani care se ocupă de Siria, notează The Guardian. 

"A permite Turciei să se deplaseze în nordul Siriei este una dintre cele mai destabilizatoare mișcări pe care le putem face în Orientul Mijlociu. Kurzii nu vor mai avea niciodată încredere în America. Ei vor căuta noi alianțe sau independența pentru a se proteja", a declarat Ruben Gallego, veteran din Irak şi congressman democrat.

Experţii avertizează că decizia ar putea deschide un nou front în conflictul sirian şi ar putea să-i împingă pe kurzi să încerce să ajungă la un acord cu regimul de la Damasc.

Forţele Democratice Siriene cred că o operaţiune militară turcă ar anula victoriile SDF  împotriva Statului Islamic, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu a precizat pe Twitter că, de la începutul crizei în Siria, Ankara a susţinut integritatea teritorială a Siriei şi o va face în continuare. "Suntem hotărâţi să ne apărăm securitatea, curăţând această regiune de terorişti", a mai scris Cavusoglu.

Decizia surprinzătoare a lui Trump a fost un șoc chiar și pentru mulți republicani.

Lindsey Graham, unul dintre senatorii republicani cei mai apropiaţi de Donald Trump, i-a cerut luni preşedintelui american "să revină" asupra "deciziei" de a retrage trupele americane din nordul Siriei, estimând că această alegere este "aducătoare de dezastru", relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Dacă acest plan", care deschide calea unei ofensive militare turce împotriva kurzilor, "este aplicat, voi introduce o rezoluţie în Senat solicitând să se revină asupra acestei decizii. Mă aştept să aibă parte de o susţinere largă din partea celor două partide", a explicat alesul republican într-o postare pe Twitter.

Totodată, Graham a avertizat Turcia că Senatul SUA o va sancţiona şi chiar o va suspenda din NATO, dacă va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde.

Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind ''o trădare'' a kurzilor şi face ca SUA să fie ''un aliat nesigur''.