Washingtonul a desemnat oficial compania militară privată rusă Wagner drept ”organizație criminală transnațională” și i-a înghețat activele americane, deoarece sprijină armata rusă în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Luna trecută, Casa Albă a declarat că grupul Wagner a primit arme din Coreea de Nord pe care le-a dat forțelor armate ruse, un semn al rolului tot mai mare pe care îl joacă grupul de mercenari în războiul împotriva Ucrainei. 

Departamentul Trezoreriei a explicat într-un comunicat că membrii Wagner sunt implicați ”în activități criminale grave, inclusiv execuții în masă, viol, răpiri de copii și abuz fizic în Republica Centrafricană (RCA) și Mali”.

Declararea grupării Wagner drept organizație criminală transnațională în temeiul ordinului executiv al SUA 13581 are ca efect înghețarea tuturor activelor americane ale companiei. Cetățenilor americani li se interzice să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.

Statele Unite evaluează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de angajați dislocați în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești.

Săptămâna trecută, Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a adresat Casei Albe o scrisoare în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul își anunțase intenția de a aplica noi sancțiuni împotriva grupului paramilitar rus.

++++

Sechestru pe aproape 1,3 milioane de euro aparținând unor companii deținute de ruși

Biroul Procurorului General al Ucrainei anunță că autoritățile ucrainene au pus sechestru pe 52 de milioane de hrivne (aproape 1,3 milioane de euro) aparținând unor întreprinderi ai căror beneficiari finali sunt rezidenți ai Federației Ruse. Toate aceste fonduri au fost direcționate de autorități către nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit anchetatorilor ucraineni, banii erau ai unor întreprinderi implicate în producția și vânzarea de ceai, care funcționau în Kiev și în alte regiuni ale Ucrainei. Proprietarii efectivi ai companiilor sunt rezidenți ai Rusiei.

"Activitățile acestor companii și entități comerciale controlate de acestea sunt cercetate pentru implicarea în finanțarea acțiunilor săvârșite în scopul modificării sau răsturnării forțate a ordinii constituționale sau acaparării puterii de stat, modificarea limitelor teritoriului sau frontierei de stat a Ucrainei și însușirea proprietății", transmite parchetul ucrainean, relatează RBC, preluată de RADOR.

++++

Ucraina nu exclude lovituri asupra teritoriului Federației Ruse

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului apărării de la Kiev nu exclude atacuri ale forțelor ucrainene asupra teritoriilor Rusiei de unde invadatorii atacă Ucraina, potrivit reprezentantului oficial al GUR, Vadim Skibițki. Acesta a comentat seriile de explozii din Crimeea, menționând că serviciile de informațiile militare ale Ucrainei lucrează și în teritoriile ocupate.

"Deoarece există o regrupare puternică a trupelor ruse, iar rezervele ruse mobilizate se deplasează în toate direcțiile frontului, atât din regiunea Rostov a Federației Ruse, cât și din Crimeea ocupată, atunci, da, pot fi aplicate lovituri și împotriva cazărmilor și poligoanelor rusești", a afirmat Skibițki.

Oficialul nu a exclus lovituri asupra teritoriului Rusiei. Potrivit acestuia, totul depinde de cât de critice sunt obiectivele vizate - indiferent dacă este vorba de teritoriul ocupat sau de teritoriul Federației Ruse. "De ce? Ei bine, să ne uităm la statistici. De unde au loc lansările rachetelor de croazieră? La nivel aerian, de pe teritoriul Federației Ruse. Dacă vorbim de rachete Iskander, acestea sunt lansate fie din teritorii temporar ocupate, fie mai aproape de granița noastră. Iar rachetele S-400 și S-300 sunt lansate din Federația Rusă, care efectuează bombardamente inclusiv la Kiev", a menționat reprezentantul GUR.

Skibițki a mai comentat și informațiile potrivit cărora rușii nu instalează sisteme de apărare antiaeriană lângă aerodromul bazei aeriene din Enghels, de exemplu, ci amplasează sisteme de apărare lângă Kremlin. "Acest lucru sugerează faptul că, dacă ajungem până la Enghels, ajungem și la Kremlin", a declarat oficialul, potrivit Korespondent, preluată de RADOR.