Guvernul Statelor Unite are informații care înclină să învinovățească Rusia pentru distrugerea unui baraj uriaș în Ucraina, a relatat marți NBC News, citând doi oficiali americani și un oficial occidental, notează Reuters.

Administrația președintelui Joe Biden se pregătea să declasifice o parte din aceste informații, a precizat NBC News.

Un torent de apă a rupt marți barajul masiv de pe râul Nipru care separă forțele ruse și ucrainene în sudul Ucrainei, inundând o porțiune din zona de război și forțând localnicii să fugă.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul a declarat că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul. 

Casa Albă a declarat marți că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaș în sudul Ucrainei, dar evaluează informațiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că este clar că distrugerea barajului de pe fluviul Nipru, care separă forțele ruse și ucrainene în sudul Ucrainei, s-ar putea să fi provocat "mulți morți" și evacuarea a mii de ucraineni.

Kirby le-a spus jurnaliștilor că daunele ar putea avea un impact devastator asupra securității energetice a Ucrainei.

"Am văzut rapoarte potrivit cărora Rusia este responsabilă de explozia barajului", a spus el. "Facem tot posibilul să evaluăm aceste rapoarte și lucrăm cu ucrainenii pentru a aduna mai multe informații, dar nu putem spune într-un mod concludent ce s-a întâmplat", a mai adăugat Kirby.

Surse: AGERPRES, RADOR