Statele Unite analizează posibilitatea de a trimite avioane de luptă de fabricație americană în Ucraina, a declarat vineri (22 iulie) un purtător de cuvânt al Casei Albe.

 

Conflictul cu Rusia este pe cale să intre în cea de-a șasea lună și luptele fac ravagii în estul Ucrainei. Administrația Biden face explorări preliminare cu privire la fezabilitatea de a furniza potențial avioanele de luptă Ucrainei, această măsură nu va fi luată imediat, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing cu reporterii.

 

"Nu este o măsură pe termen scurt", a spus Kirby. O astfel de mutare ar reprezenta o creștere majoră a sprijinului SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Până în prezent, Statele Unite au oferit Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de 8,2 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat că SUA și aliații încep să examineze o posibilă pregătire pentru piloții ucraineni. Forțele aeriene ucrainene și-au manifestat public speranța de a avea avioane F-15 și F-16. Kirby a dezvăluit, de asemenea, detaliile ultimului pachet de armament american pentru Ucraina, care se ridică la 270 de milioane de dolari pentru a o ajuta în apărarea sa împotriva agresiunii rusești, inclusiv 100 de milioane de dolari pentru drone.

Pachetul, autorizat de președintele american Joe Biden, va permite Kievului să achiziționeze 580 de avioane fără pilot Phoenix Ghost ale companiei private AEVEX Aerospace LLC, a precizat Kirby. Pachetul include o altă tranșă de până la aproximativ 175 de milioane de dolari pentru alte ajutoare în domeniul apărării, se arată într-o notă separată a Casei Albe.

Aceasta ar include mai multe sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și alte arme pe care ucrainenii le folosesc pe câmpul de luptă, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. Finanțarea suplimentară din partea SUA vine în contextul în care Ucraina încearcă să respingă atacurile Rusiei, în cel mai grav conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, intrat în cea de-a cincea lună.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că forțele sale ar putea provoca daune majore Rusiei, în timp ce Kievul se bazează pe armele occidentale în eforturile planificate de a lansa un contraatac și de a recuceri teritoriul.

Într-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără a recupera teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul. El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene confiscate de la invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu, oferind Moscovei ocazia de a se realimenta și reînarma pentru următoarea rundă.