Senatul SUA a aprobat marți un pachet de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari, sub forma a patru proiecte de lege separate. Acesta include bani pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Senatul american a aprobat cu 79 de voturi ”pentru” și 18 ”împotrivă” cele patru proiecte de lege adoptate de Camera Reprezentanților. Pachetul reprezintă, de fapt, un ajutor de asistență militară și economică atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel și Taiwan

Cel mai mare prevede 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, urmat de 26 de miliarde de dolari pentru Israel și ajutor umanitar pentru civilii din zonele de conflict, iar al treilea pachet are o valoare de 8,12 miliarde de dolari pentru Taiwan.

"Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale", a declarat Liderul majorității Senatului Statelor Unite, Chuck Schumer, într-o conferință de presă.

Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spunându-i: "OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit pentru aprobarea ajutorului.  
”Sunt recunoscător Senatului Statelor Unite pentru că a aprobat astăzi un ajutor vital pentru Ucraina”, a scris Zelenski, pe platforma X.

Din fondul alocat Ucrainei, aproximativ 23 de miliarde de dolari vor fi folosiți pentru arme și instalațiile americane, iar peste 11 miliarde de dolari ar finanța operațiunile militare actuale ale SUA. Alte 14 miliarde de dolari incluse în proiect ar ajuta Ucraina să cumpere sisteme avansate de arme și alte echipamente de apărare.

O prevedere a proiectului ar putea duce la o posibilă interzicere la nivel național a aplicației de socializare TikTok. Platforma video este acuzată că permite Beijingului să îi spioneze și să îi manipuleze pe cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.

Cele patru proiecte de lege au fost combinate într-un singur pachet în Senat, pe care președintele Joe Biden a declarat că îl va promulga miercuri.