Statele Unite au impus noi sancțiuni unor persoane și companii din Iran, ca urmare a unui test recent cu rachete balistice, deși o mare parte a sancțiunilor aplicate Iranului abia fuseseră ridicate după intrarea în vigoare a acordului nuclear.

Noile sancțiuni interzic utilizarea sistemului bancar american de către 11 entități și persoane care au legătură cu un program militar.

Acordul nuclear, care intenționează să blocheze calea Iranului spre obținerea bombei atomice, a fost negociat de statul asiatic cu grupul celor mai mari puteri militare mondiale (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, plus Germania). Parte a acordului a fost și un schimb de prizonieri, care de fapt a amânat impunerea noului set de sancțiuni, scrie BBC.

Negocierile s-au purtat în decembrie, dar Trezoreria SUA a anunțat impunerea sancțiunilor doar după ce avionul care îi purta pe cei eliberați a părăsit Iranul.

În octombrie, Iranul a desfășurat un test cu o rachetă balistică de precizie, capabilă să poarte o ogivă nucleară, încălcând astfel interdicțiile impuse de Organizația Națiunilor Unite.

Barack Obama, președintele SUA, a salutat acordul nuclear, care a fost implementat începând de sâmbătă, după ce verificările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au arătat că Iranul și-a restrâns activitățile „sensibile”. Obama a menționat totuși că rămân unele dezacorduri în relația cu Iranul, iar Statele Unite vor continua să se opună „comportamentului destabilizator” al autorităților de la Teheran, cum ar fi cazul testelor de rachete.

Specialiștii spun că prin ridicarea sancțiunilor internaționale se vor debloca active în valoare de miliarde de dolari, iar Iranul își va dubla exportul de petrol pe piața internațională. Prin încheierea acordului din luna iulie 2015, Teheranul a fost nevoit să-și reducă numărul centrifugelor și să dezafecteze un reactor cu apă grea de la instalația nucleară de lângă orașul Arak, care puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear. Iranul a afirmat întotdeauna că programul său nuclear este pașnic.