Organizația Mondială a Comerțului a dat voie Statelor Unite să impună tarife vamale suplimentare pentru produse provenind din Europa, din cauza subvențiilor ilegale acordate Airbus de Uniunea Europeană.

După victoria de la OMC, administrația Trump a anunțat că va impune tarife pe o serie de produse europene, printre care aeronave din Franța, Germania, Spania sau Marea Britanie (care vor fi taxate cu 10%), dar și 25% asupra whisky-ului single malt din Scoția și Irlanda, cafelei și anumitor unelte din Germania, pentru brânzeturi și ulei de măsline din Germania, Spania și Marea Britanie, produse din carne de porc, unt și iaurt din mai multe state europene.

Practic, sunt țintite în special cele patru țări care formează consorțiul Airbus, care, potrivit verdictului dat de Organizația Mondială a Comerțului, ar fi primit subvenții neconforme cu regulile organizației.

Uniunea Europeană și SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenționarea producătorilor de avioane Airbus și Boeing. OMC a decis că ambele părți au acordat subvenții în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piață și le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenții, în caz contrar urmând să le sancționeze, notează Agerpres.

Dar această dispută amplifică războiul comercial declanșat de administrația americană condusă de Donald Trump și amenință să înrăutățească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oțel din UE și de amenințările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene. 

Oficialii americani spun că UE nu ar avea niciun drept să ia măsuri compensatorii. Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom a spus că impunerea de tarife este „o măsură limitată și contraproductivă” și nu a negat posibilitatea ca UE să adopte măsuri similare.

Trump acuză de mult „practicile comerciale incorecte” ale UE, dar părea că a ajuns la o înțelegere cu Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, pentru negocierea unui amplu tratat comercial.

Potrivit CNBC, SUA a exportat anul trecut produse în valoare de 319 miliarde de dolari în UE, care este cea mai mare piață pentru produsele americane. Importurile SUA din UE auu fost de 488 miliarde de dolari în 2018, iar statele europene sunt, combinat, al doilea furnizor de produse pentru piața americană, după China.