Donald Trump a ignorat avertismentele mai multor aliați, inclusiv Uniunea Europeană, și a semnat ordinul care prevede introducerea unor taxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu.

Aceste taxe vor intra în vigoare în 15 zile.

Canada, primul partener comercial şi primul furnizor de oţel al Statelor Unite, va fi totuşi exceptată „pentru moment”, la fel ca şi Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două ţări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

Potrivit unui oficial al executivului american, toate ţările vizate vor putea începe discuţii cu Statele Unite pentru a negocia, la rândul lor, o eventuală exceptare.

La câteva minute după ceremonia semnării, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi-a exprimat în termeni foarte clari dezaprobarea, temându-se de „consecinţele neprevăzute”, în timp ce senatorul republican Jeff Flake a anunţat depunerea în curând a unei propuneri legislative vizând anularea acestor taxe, relatează Agerpres.

Comisarul european al comerţului, Cecilia Malstrom, a apreciat joi seara, într-un mesaj postat pe Twitter, că UE „ar trebui să fie scutită” de aceste taxe, adăugând că va cere „mai multă claritate pe această chestiune în zilele următoare”. Europenii exportă anual în Statele Unite oţel în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro şi aluminiu, de 1 miliard de euro.

Înaintea promulgării acestor taxe, UE a anunțat că a pregătit o ripostă, detaliind o listă de produse americane ce ar putea fi taxate la rândul lor, pentru a compensa pierderile cauzate industriei europene.

Şi Brazilia, al doilea furnizor de oţel în SUA, a declarat că intenţionează să-şi „protejeze interesele”, în timp ce China şi-a exprimat „opoziţia fermă”, denunţând un „atac deliberat la adresa sistemului comercial multilateral”.

Japonia, unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite, a spus că se teme de „un impact grav (...) asupra economiei mondiale”. „Vom lua măsurile adecvate după studierea cu atenţie a consecinţelor asupra economiei japoneze”, a arătat ministrul nipon de externe, Taro Kano.