Adunările electorale (caucus) din statul Iowa dau startul luni procesului alegerilor primare din SUA la care alegătorii democrați vor trebui să decidă pe cine propun drept candidat pentru a se confrunta cu președintele în exercițiu, Donald Trump.

Iowa, stat eminamente rural într-o zonă cunoscută sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii, este crucial deoarece este primul în calendarul electoral, ceea ce îi conferă o putere ieșită din comun pentru a promova sau scufunda candidați, informează EFE, preluată de Agerpres. Așteptările sunt atât de mari pentru că statului Iowa i se atribuie puterea de a "prezice" cine va ajunge la Casa Albă. În ultimele două decenii, "alesul" statului Iowa a devenit democratul desemnat să candideze la președinția SUA: Al Gore, care a pierdut în fața lui George W. Bush în 2000; John Kerry, care a fost învins tot de Bush jr. în 2004; Barack Obama, care a câștigat în 2008; și Hillary Clinton, care a suferit o înfrângere dureroasă în fața lui Trump în 2016.

În timp ce alegerile primare ale republicanilor sunt o simplă formalitate, președintele în exercițiu fiind marele favorit, în cadrul Partidului Democrat există 12 candidați, în frunte cu fostul vicepreședinte Joe Biden, cu 26,5% din voturi la nivel național, urmat de senatorii Bernie Sanders (21,4%) și Elizabeth Warren (15%), potrivit mai multor sondaje compilate de site-ul FiveThirtyEight. Sanders și Biden conduc - în această ordine - în intențiile de vot în Iowa, iar pe locurile trei și patru se clasează fostul primar Pete Buttigieg și respectiv Warren, potrivit site-ului RealClearPolitics.