SUA sunt îngrijorate că o parte a opoziției din Kosovo respinge planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia, relatează BETA.

Declarațiile liderilor și membrilor Partidului Democrat din Kosovo (DPK) și ai Uniunii Democrate din Kosovo (DSK) privind planul european pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia "nu sunt în acord cu sprijinul pe care SUA îl acordă acestui plan", a declarat sub anonimat un reprezentant al Ambasadei SUA la Pristina, adăugând că această poziție a fost exprimată clar de președintele SUA, Joe Biden, și de secretarul american de stat, Antony Blinken.

"Cu ocazia Zilei Independenței Kosovo, președintele Biden și secretarul de stat Blinken au subliniat că planul european are sprijinul nostru, deoarece asigură stabilitate regională, prosperitate economică și integrare în structurile euroatlantice", a declarat sursa citată, adăugând că în eforturile comune ale SUA și Uniunii Europene de a elabora acest plan au inclus și consultări cu partidele de opoziție din Kosovo.

Potrivit declarației șefului diplomației europene, Josep Borrell, la 27 februarie la Bruxelles, președintele Serbiei și premierul Kosovo au fost de acord cu textul planului european. După această întâlnire, Bruxellesul a anunțat viitoare întâlniri pentru acceptarea foii de parcurs pentru implementarea planului, prima dintre acestea urmând să aibă loc la 18 martie la Ohrid.

Potrivit DPK și DSK, planul european trebuie respins pentru că presupune renunțarea la recunoașterea reciprocă și insistă pe formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo. Alianța pentru Viitorul Kosovo este singurul partid parlamentar de opoziție care sprijină Guvernul Kosovo să accepte planul european, apreciind că este vorba de o "mare realizare".

E important ca întâlnirea de la Ohrid să fie un succes, declară șeful Delegației Uniunii Europene la Belgrad

Șeful Delegației Uniunii Europene în Serbia, Emanuele Giaufret, a declarat că Belgradul are ocazia istorică de a avansa în procesul de normalizare a relațiilor cu Pristina, adăugând că este foarte important ca întâlnirea de la Ohrid de la 18 martie să fie un succes. 

"Nu putem impune un termen artificial, dar trebuie înțeleasă urgența. Consider că emisarul special al Uniunii Europene pentru dialog, Miroslav Lajčak, a spus clar că este nevoie de implementarea planului european", a declarat Giaufret, potrivit RTS.

Întrebat ce se va întâmpla dacă întâlnirea nu va schimba nimic, Giaufret a apreciat că va fi ratată o mare oportunitate și posibilitatea creșterii finanțărilor europene care ar putea îmbunătăți viața oamenilor obișnuiți.

"Este un risc care trebuie evitat, trebuie să încercăm să mergem înainte. Nu este momentul pentru amânări, ci pentru adoptarea unor decizii importante", a declarat Giaufret.

Vucici folosește UE ca pe un bancomat, declară eurodeputatul olandez Thijs Reuten 

Europarlamentarul olandez Thijs Reuten, din grupul Alianței a Socialiștilor și Democraților, a solicitat Comisiei Europene să explice "politica de neînțeles" față de Serbia și a afirmat că (președintele Serbiei, Aleksandar) Vucici folosește Uniunea Europeană drept bancomat.

Reuten a solicitat Comisiei Europene să spună ce va face pentru a încuraja Serbia să semneze planul european și dacă va suspenda plățile către Serbia din cadrul Planului economic și de investiții până când Vucici nu va semna și nu va demonstra un angajament credibil pentru implementarea planului european.

"Vucici folosește UE ca pe propriul bancomat și apoi refuză să semneze planul de normalizare a relațiilor cu Kosovo", a scris pe Twitter Reuten, solicitând un răspuns scris din partea Comisiei Europene.

Reuten amintește că la 28 februarie comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a prezentat un pachet de sprijin financiar pentru Serbia, în valoare de 2,2 miliarde euro, dintre care 600 de milioane de euro sub formă de granturi.

"În aceeași seară, la televiziunea națională Vucici a declarat că nu dorește să semneze planul european, pe care l-ar fi acceptat cu o zi înainte și pe care premierul Kosovo era pregătit să-l semneze", menționează Reuten în interpelarea adresată Comisiei Europene, citat de BETA.

Sursa: RADOR