Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat marți că SUA iau în considerare includerea a patru țări (Israel, România, Bulgaria și Cipru) în programul Visa Waiver.

"Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România", a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului. "Suntem foarte, foarte concentrați pe program", a adăugat oficialul american, precizând că programul oferă beneficii economice și de securitate semnificative, relatează Reuters.

În septembrie, Statele Unite au adăugat Croația în programul Visa Waiver. Directorul executiv al Asociației americane de turism, Roger Dow, a declarat marți că includerea Croației a însemnat un stimulent în valoare de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. "De fiecare dată când sunt adăugate țări, călătoriile pur și simplu cresc", a spus Dow.

În februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne. Cei doi oficiali "și-au exprimat interesul continuu pentru menținerea Acordului dintre SUA și UE privind utilizarea și transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) și pentru colaborarea cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a îndeplini condițiile pentru Visa Waiver".

Pentru a putea participa la acest program, o țară trebuie să îndeplinească o serie de cerințe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, a reglementărilor în domeniul imigrației, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor. În prezent, 40 de state sunt incluse în Visa Waiver.

”Aceste cerințe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate și o colaborare strânsă cu autoritățile americane, inclusiv în privința combaterii terorismului”, a reamintit luna trecută Departamentul american pentru securitate internă.

Rata refuzurilor în România e în jur de 10% de câțiva ani. Deși autoritățile au tot vorbit de eforturi în vederea scăderii acestei rate, rezultatele nu se văd.

Recent, ministrul interimar de externe, Bogdan Aurescu, declara că România are în vedere o serie de inițiative la nivelul Congresului SUA, pentru a vedea în ce măsură e posibilă modificarea legislației sau flexibilizarea legislației americane, care prevede plafonul de 3% de cereri respinse pentru ridicarea vizelor.

Ministerul afacerilor externe are în vedere declanșarea unei campanii de comunicare publică, în contextul eforturilor de includere a României în programul Visa Waiver, dar și inițiative în Congresul american, astfel încât cetățenii români să nu aibă nevoie de viză pentru a călători în SUA, pe termen scurt, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat în martie agenției Agerpres.