Statele Unite reintroduc luni sancțiunile împotriva Iranului care fuseseră ridicate după semnarea acordului nuclear, dar autoritățile de la Teheran spun că vor ocoli sancțiunile „ilegale și injuste” și vor continua să vândă petrol.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat că Teheranul îşi va vinde petrolul şi va încălca sancţiunile pe care Statele Unite ale Americii le reintroduc începând de luni împotriva Iranului, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

„Anunţ că vom ocoli cu mândrie sancţiunile voastre ilegale şi injuste, deoarece ele contravin dreptului internaţional”, a declarat Rohani într-un discurs televizat.

La şase luni de la retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, semnat în 2015, preşedintele american Donald Trump a reintrodus sancţiunile mai drastice împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului, ce fuseseră ridicate de către fostul preşedinte Barack Obama.

Administraţia SUA a decis, totuși, să excepteze opt ţări sau entităţi teritoriale de la aplicarea sancţiunilor pentru continuarea relaţiilor comerciale cu Iranul, respectiv Grecia, Italia, Turcia, China, India, Taiwan, Japonia şi Coreea de Sud.

„Suntem în situaţie de război economic şi vom înfrunta o putere de intimidare. Nu cred că în istoria americană a fost până acum cineva la Casa Albă care să încalce atât de mult dreptul şi convenţiile internaţionale”, a deplâns Rohani.

Adoptând o politică ostilă Iranului de la venirea sa la putere în ianuarie 2017, Trump, în opinia căruia acordul este unul rău, a reimpus în august o primă serie de sancţiuni economice împotriva Teheranului.

Sancţiunile americane seamănă cu un şantaj împotriva unor terţe ţări care fac în prezent comerţ cu Iranul: întreprinderile asiatice sau europene vor avea interdicţie pe piaţa americană dacă ele continuă să importe petrol iranian, sau dacă au schimburi cu băncile iraniene vizate de către Washington, potrivit AFP. Mulţi o să aleagă SUA, sau au făcut-o deja.

Uniunea Europeană a adoptat un mecanism pentru a le permite multinaţionalelor sale să rămână în Iran, indicând totodată că sancţiunile americane vor avea un efect disuasiv ulterior. Airbus şi Total şi-au anunţat deja retragerea. De altfel, încă de după primul set de sancțiuni introdus în august, companii precum constructorii de automobile Daimler şi PSA au renunțat la planurile din Iran.