Statele Unite reintroduc luni sancțiunile împotriva Iranului care fuseseră ridicate după semnarea acordului nuclear, dar autoritățile de la Teheran spun că vor ocoli sancțiunile „ilegale și injuste” și vor continua să vândă petrol.

Președintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat că Teheranul își va vinde petrolul și va încălca sancțiunile pe care Statele Unite ale Americii le reintroduc începând de luni împotriva Iranului, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

„Anunț că vom ocoli cu mândrie sancțiunile voastre ilegale și injuste, deoarece ele contravin dreptului internațional”, a declarat Rohani într-un discurs televizat.

La șase luni de la retragerea SUA din acordul internațional privind programul nuclear iranian, semnat în 2015, președintele american Donald Trump a reintrodus sancțiunile mai drastice împotriva sectoarelor petrolier și financiar ale Iranului, ce fuseseră ridicate de către fostul președinte Barack Obama.

Administrația SUA a decis, totuși, să excepteze opt țări sau entități teritoriale de la aplicarea sancțiunilor pentru continuarea relațiilor comerciale cu Iranul, respectiv Grecia, Italia, Turcia, China, India, Taiwan, Japonia și Coreea de Sud.

„Suntem în situație de război economic și vom înfrunta o putere de intimidare. Nu cred că în istoria americană a fost până acum cineva la Casa Albă care să încalce atât de mult dreptul și convențiile internaționale”, a deplâns Rohani.

Adoptând o politică ostilă Iranului de la venirea sa la putere în ianuarie 2017, Trump, în opinia căruia acordul este unul rău, a reimpus în august o primă serie de sancțiuni economice împotriva Teheranului.

Sancțiunile americane seamănă cu un șantaj împotriva unor terțe țări care fac în prezent comerț cu Iranul: întreprinderile asiatice sau europene vor avea interdicție pe piața americană dacă ele continuă să importe petrol iranian, sau dacă au schimburi cu băncile iraniene vizate de către Washington, potrivit AFP. Mulți o să aleagă SUA, sau au făcut-o deja.

Uniunea Europeană a adoptat un mecanism pentru a le permite multinaționalelor sale să rămână în Iran, indicând totodată că sancțiunile americane vor avea un efect disuasiv ulterior. Airbus și Total și-au anunțat deja retragerea. De altfel, încă de după primul set de sancțiuni introdus în august, companii precum constructorii de automobile Daimler și PSA au renunțat la planurile din Iran.