Președintele Obama intenționează să crească în mod substanțial desfășurarea de arme grele, vehicule blindate și alte echipamente în țările NATO din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, scrie New York Times.

Decizia are ca scop descurajarea Rusiei în vederea unor noi acțiuni de agresiune în regiune.

Casa Albă cere, pentru 2017, un buget de 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare în Europa, de patru ori mai mult decât bugetul actual de 789 milioane de dolari, au precizat, luni, mai mulți oficiali americani. Armamentul și echipamentele militare vor fi folosite de forțele americane și NATO, astfel încât aliații să poate staționa o brigadă de blindate în regiune, gata oricând de a interveni.

Deși activitatea militară a Rusiei s-a mai atenuat în estul Ucrainei, în ultimele luni, prezența Moscovei continuă să se facă simțită în această țară, unde Rusia sprijină forțele proruse.

Oficialii Administrației americane spun că suplimentarea forțelor NATO în regiune trimite un semnal președintelui Vladimir Puțin, care trebuie să înțeleagă că Occidentul privește în continuare cu suspiciune acțiunile sale în regiune.

"Nu este un răspuns la ceva ce s-a întâmplat recent", a declarat un oficial de rang înalt al Administrației de la Washington. "Acesta este un răspuns pe termen lung la un mediu de securitate schimbat în Europa. Reflectă o situație nouă, în care Rusia a devenit un actor mult mai dificil”, a mai spus oficialul.

Deocamdată nu se știe cum va reacționa Rusia la decizia SUA de a-și întări prezența militară de-a lungul flancului estic al NATO.

De la semnarea acordului de încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii proruși, anul trecut, guvernul rus a încercat să detensioneze relațiile cu Occidentul, sperând că SUA și Europa vor renunța la sancțiunile economice. Din acest motiv, este posibil ca relațiile dintre cele două părți să nu fie afectate de decizie, notează New York Times.

Există însă și analiști surprinși de amploarea creșterii bugetului pentru Europa. Unii experți apreciază că această creștere va deranja Rusia. Oficiali de la Pentagon au declarat că România, Ungaria și țările baltice se numără printre țările în care ar putea fi dislocate echipamente și forțe militare suplimentare.

Oficiali ai Administrației au declarat că noile investiții nu vizează doar despre descurajarea Rusiei. Armamentul și alte echipamente militare ar putea fi dislocate și de-a lungul flancului sudic al NATO, pentru a ajuta în lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic sau în gestionarea afluxului de refugiați din Siria.

Creșterea de buget cerută de Pentagon include și fonduri pentru trimiterea a 3.000 până la 5.000 de trupe americane în Europa, au precizat oficiali militari pentru Stars and Stripes.