SUA, Israel și Iran pun presiune pe Europa
Europa e prinsă la mijloc: consilierul SUA pentru securitate John Bolton și premierul Benjamin Netanyahu consideră că Europa trebuie să facă mai multe presiuni asupra Iranului. În același timp, Iranul dorește ca Europa să salveze acordul nuclear.
Timp de trei zile, John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui american, Donald Trump, se află în Israel. Subiectul principal de discuții: Iranul. La o conferință comună de presă de la Ierusalim, Bolton și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au convenit, că țările europene ar trebui să facă pună mai multă presiune asupra Iranului.
"Cred sincer că toate țările interesate de pace și securitate în Orientul Mijlociu ar trebui să urmeze exemplul american și să intensifice presiunea asupra Iranului", a declarat Netanyahu.
"Cu cât este mai mare presiunea asupra Iranului, cu atât este mai mare șansa ca regimul să-și reducă acțiunile agresive", a mai spus premierul israelian.
Aceste declarații pot fi interpretate ca un mesaj voalat către Europa, care încă încearcă să mențină înțelegerea nucleară cu Iranul, spre deosebire de președintele american, care a decis în mai să renunțe în mod unilateral la acest acord, încheiat în timpul predecesorului său, Barack Obama, relatează Deutsche Welle.
Netanyahu a salutat din nou decizia lui Trump de a relua sancțiunile împotriva regimului de la Teheran .Premierul Netanyahu a scris pe Twitter că a văzut renunțarea președintelui Trump la acest acord drept un moment istoric. Totodată, Israelul a aplaudat Administrația de la Washington pentru reintroducerea unor "sancțiuni dure” împotriva Iranului și a celor care fac afaceri cu această țară.
Pentru John Bolton, o chestiune prioritară o reprezintă "împiedicarea Iranului de a produce arme nucleare”. "De aceea președintele Trump s-a retras din acordul iranian prost", a spus Bolton. "Din acest motiv ne străduim să-i convingem pe prietenii noștri din Europa să ia măsuri mai stricte împotriva programului iranian”, a continuat consilierul american.
Regatul Unit, Franța și Germania, care nu au renunțat încă la acordul nuclear, alături de Rusia și China, cred că acordul continuă să funcționeze și că Iranul se conformează înțelegerii de a nu mai produce arme nucleare. Dar cele trei state au probleme în menținerea acordului, în condițiile în care și companiile europene au de suferit sancțiuni din partea SUA, dacă nu renunță la afaceri cu Iranul. Washingtonul a precizat cât de poate de clar că orice companie care face afaceri cu Teheranul va fi exclusă de pe piața americană.
Speranțele Iranului se leagă de Europa
Prin urmare, Iranul a făcut încă o dată apel către Europa pentru intensificarea eforturilor de salvare a acordului nuclear. "Europenii și ceilalți semnatari ai înțelegerii au încercat să-l salveze, însă procesul este lent, ar trebui să fie accelerat", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Qasemi. "Iranul se bazează în primul rând pe capacitatea sa de a depăși sancțiunile americane", a mai spus oficialul iranian.
Francezii de la Total se retrag din Iran
Între timp, o altă companie europeană a luat decizia de a nu risca sancțiuni din partea Statelor Unite.
Gigantul energetic francez Total a abandonat în mod oficial un proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari în Iran. Anterior, alte companii, printre care germanii de la Daimler, au pus capăt activităților din Iran.
Comentarii