Nouă maimuțe mari de la grădina zoologică din San Diego, California, sunt primele primate neumane care au fost inoculate cu un vaccin experimental anti-COVID-19, au declarat joi oficialii instituției, relatează dpa, citată de Agerpres.

Patru urangutani și cinci bonobo au fost vaccinați până acum, grădina zoologică intenționând să imunizeze alți trei bonobo și o gorilă în curând. Urangutanii și bonobo, împreună cu cimpanzeii, sunt speciile cele mai apropiate de oameni, punându-i în pericol să contracteze coronavirusul care s-a răspândit rapid de la la om la om.

Un astfel de caz a fost semnalat la mijlocul lunii ianuarie când Parcul Safari al grădinii zoologice a raportat că cele opt gorile ale sale au dezvoltat COVID-19 după ce au intrat în contact cu un îngrijitor care avea coronavirus, chiar dacă angajatul era asimptomatic și purta echipament de protecție.

"Asta ne-a făcut să ne dăm seama că și celelalte maimuțe erau în pericol", a declarat Nadine Lamberski, oficial al San Diego Zoo Wildlife Alliance. "Am vrut să facem tot posibilul pentru a le proteja de acest virus pentru că nu știm exact cum le va afecta", a mai spus ea.

Nadine Lamberski se află în legătură cu Zoetis, o companie pentru sănătatea animalelor care a făcut în trecut parte din Pfizer. Compania produce un vaccin pentru animale care dezvoltă imunitate împotriva coronavirusului.

Zoetis testează vaccinul pe nurci, pisici și câini, a precizat Lamberski, iar compania avea circa 27 de doze de rezervă.Aceste doze nu au fost autorizate pentru utilizare la oameni, așa încât grădina zoologică a decis să le folosească pe maimuțe, calculând că pericolul utilizării unui vaccin care nu a fost testat pe primate depășește riscul ca animalele să contracteze COVID-19.

Personalul grădinii zoologice din San Diego a inoculat maimuțele între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie cu două doze de vaccin Zoetis, la trei săptămâni distanță.

Zoologul Pascal Gagneux, expert în evoluția primatelor, a declarat că există mai puțin de 200 de bonobo în grădinile zoologice din întreaga lume și că specia este mai înrudită cu oamenii decât gorilele, subliniind potențiala lor vulnerabilitate la COVID-19.