Președintele american Joe Biden a semnat un memorandum pentru a oferi Ucrainei până la 600 de milioane de dolari sub formă de "asistență militară imediată", transmite sâmbătă dpa, scrie Agerpres.

Decizia intervine în contextul în care forțele ruse au avansat și mai mult către capitala ucraineană Kiev în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Potrivit ordinului executiv semnat de Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va furniza "asistență militară imediată către Ucraina" de până la 250 de milioane de dolari, iar 350 de milioane de dolari au fost alocați pentru "articole și servicii de apărare ale Departamentului Apărării, și pentru pregătire militară și antrenamente".

Totodată, Casa Albă a solicitat Congresului SUA suma de 6,4 miliarde de dolari pentru a răspunde invaziei ruse în Ucraina, din care 3,5 miliarde sunt destinați Departamentului Apărării, a informat presa americană vineri seară, potrivit EFE.

Alte 2,9 miliarde de dolari din acest pachet vor fi destinate asistenței de securitate, ajutorului umanitar, măsurilor de stabilizare economică și sprijinului pentru țările vecine Ucrainei, bani care vor fi distribuiți prin intermediul Departamentului de Stat și al Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID).