Brigada ucraineană Azov a anunțat marți că Washingtonul a decis s-i acorde ajutor militar, după un embargou de zece ani din cauza îngrijorărilor privind legăturile sale cu cercurile ultranaționaliste, scrie La Libre Belgique.

Această unitate este celebrată în Ucraina pentru că a participat la apărarea orașului Mariupol în primele luni ale invaziei ruse, dar vorbită de rău de Rusia care îi acuză membrii că sunt "naziști" care au comis crime de război.

"Ambasada Statelor Unie în Ucraina a confirmat că Brigada a 12-a specială Azov a Gărzii naționale ucrainene a trecut de inspecția impusă de legea americană și are dreptul să primească asistență din partea Statelor Unite", a arătat brigada pe Telegram, salutând o "pagină nouă" în "istoria" sa.

Această decizie a fost confirmată de Departamentul de stat american, care a asigurat că a făcut o "evaluare aprofundată" și "nu a găsit nicio dovadă de încălcare flagrantă a drepturilor omului" de către această unitate ucraineană.

Azov a fost înființată în 2014 ca o unitate de voluntari care lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, conduși de Moscova. A fost apoi integrată în Garda Națională a Ucrainei sub formă de regiment apoi de brigadă. Luptătorii ei și-au câștigat reputația de eroi în rândul multor ucraineni prin apărarea tenace, dar în cele din urmă fără succes, a oțelăriei Azovstal în timpul asediului Mariupolului de către armata rusă în 2022.

În 2016, organizațiile Amnesty International și Human Rights Watch îi acuzaseră pe membrii Azov de săvârșirea de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură.

Washingtonul a apreciat însă că actuala brigadă Azov era diferită de miliția de voluntari creată în urmă cu zece ani, evidențiind "rolul său eroic" în apărarea Mariupolului.

Legăturile dintre Azov și cercurile ultranaționaliste au alimentat narațiunea Kremlinului, care susține că și-a lansat invazia în special pentru a-și "denazifica" vecinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat marți decizia americană.

"O astfel de inversare bruscă a poziției Washingtonului arată că ei nu se vor da înapoi de la nimic în încercarea lor de a zdrobi Rusia, folosind Ucraina și poporul ucrainean ca instrument, fiind chiar gata să flirteze cu neonaziștii", le-a declarat el ziariștilor.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA