Donald Trump a autorizat, dar fără să le activeze deocamdată, sancțiuni foarte ferme împotriva Turciei, spune un membru al guvernului său, după ce SUA a lăsat cale liberă intervenției militare turce în Siria.

Trump a anunțat, în această săptămână, că va retrage trupele americane din nordul Siriei, luându-și prin surprindere toți partenerii, inclusiv propria diplomație. Americanii luptau alături de milițiile kurde împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, iar mișcarea a fost interpretată drept o undă verde pentru președintele turc Recep Erdogan să intervină împotriva kurzilor, pe care Turcia îi consideră teroriști.

Ulterior, Trump a spus că invazia turcă este o idee rea, deși a recunoscut că știa de ura puternică a lui Erdogan față de kurzi și a admis că oricum avea de gând să pornească la luptă împotriva acestora.

Acum, SUA și comunitatea internațională condamnă intervenția Turciei în Siria, iar americanii amenință cu represalii economice, mai ales că propriile trupe s-au trezit sub focul armatei turce. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, trupe americane s-au aflat vineri sub tirurile de artilerie ale armatei turce în apropierea orașului Kobane din nordul Siriei, dar niciun soldat american nu fost rănit.

Trump a pregătit, potrivit secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, un decret de sancțiuni care intenționează „să descurajeze Turcia de a extinde ofensiva sa militară în nord-estul Siriei”. 

„Sunt sancțiuni foarte puternice. Sperăm că nu vom fi obligați să le utilizăm, dar putem neutraliza economia turcă dacă va fi necesar”, a avertizat secretarul american al Trezoreriei într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

În același timp, Consiliul de Securitate al ONU nu a putut adopta un proiect de declarație privind ofensiva Turciei, din cauza opoziției Rusiei și Chinei. Proiectul, care în versiunea inițială cerea Ankarei doar să revină la diplomație în loc să recurgă la mijloace militare, a fost înăsprit după observații făcute de state membre ale Consiliului de Securitate în ultimele 24 de ore.

Textul final supus adoptării, obținut de AFP, cerea Turciei „să-și înceteze operațiunea militară și să utilizeze pe deplin canalele diplomatice pentru a-și rezolva problemele de securitate”. Sublinia, totodată, „profunda preocupare (a Consiliului de Securitate) în fața operațiunii militare turce și implicațiilor acesteia, în special dimensiunile lor umane și de securitate”.

Rusia a cerut ai mult timp de consultări, dar SUA a mers mai departe cu textul înăsprit, ceea ce a atras opoziția rușilor și, ulterior, și a Chinei.