În ciuda blocării ajutorului SUA în Congres, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, promite că Statele Unite "nu vor dezamăgi Ucraina", scrie Le Parisien.

În vizită în Germania, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a afirmat marți că Statele Unite "nu vor dezamăgi Ucraina", în timp ce țara aflată în război cu Rusia se confruntă cu o penurie de arme.

Doar că situația este cel puțin complicată. Din cauza reticenței aleșilor republicani care îl susțin pe fostul președinte Donald Trump, un ajutor american în valoare de peste 60 de miliarde de euro este în continuare blocat în Congres. Pentru moment, Casa Albă a reușit să deblocheeze un pachet suplimentar de doar 300 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Administrația lui Joe Biden a anunțat marți că Washingtonul va acorda Ucrainei un nou program de ajutor militar provizoriu, o sumă provenind din economii realizate recent prin contracte ale armatei. Casa Albă a indicat că aceste sume vor fi folosite pentru achiziționarea de obuze de artilerie și muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).

"Aceste muniții vor permite Ucrainei să continue lupta pentru un anumit timp, dar numai pentru o perioadăscurtă", a precizat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, recunoscând în același timp că "acest lucru este departe de a fi suficient pentru a răspunde nevoilor Ucrainei pe câmpul de luptă și nu va împiedica Ucraina să rămână fără muniție". 

"Suntem hotărâți să furnizăm Ucrainei toate resursele de care are nevoie pentru a rezista agresiunii ruse", a declarat totuși Lloyd Austin, marți, în fața jurnaliștilor, înainte de deschiderea unei reuniuni a grupului de contact al aliaților Ucrainei, responsabil cu coordonarea sprijinului militar pentru această țară, la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Un sprijin care ar putea veni parțial din Europa. Statele membre UE au încheiat un acord cu privire la un fond de ajutor militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina printr-o schemă care permite statelor membre ale UE să fie rambursate pentru donațiile de arme către țări terțe.

Anul trecut, Înaltul rprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a propus crearea unui nou mecanism special destinat ajutorului pentru Kiev în cadrul FEP, Facilitatea europeană pentru pace.

Într-un alt registru, Lloyd Austin a mai estimat "că cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți" de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. O cifră care a fost deja menționată la sfârșitul anului trecut. Potrivit lui Lloyd Austin, Moscova "a irosit până la 211 miliarde de dolari pentru a echipa, desfășura, menține și susține agresiunea imperială împotriva Ucrainei".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA