Statele Unite își vor redeschide de luna viitoare granițele terestre pentru călătorii neesențiale, granițe închise în urmă cu 19 luni din cauza pandemiei de COVID-19. Decizia e valabilă doar pentru persoanele cu schema completă de vaccinare.

Călătoriile rutiere, feroviare și cu feribotul între SUA și Canada și Mexic au fost restricționate, încă din primele zile ale pandemiei, fiind permise doar cele esențiale, în special în scop comercial. Noile reguli, anunțate miercuri, vor permite străinilor cu o schemă completă de vaccinare să intre pe teritorul american de la începutul lunii noiembrie, când va avea loc și o relaxare a restricțiilor pentru călătoriile aeriene, relatează Associated Press.

Până la mijlocul lunii ianuarie 2022, chiar și lucrătorii esențiali, precum șoferii de camione, vor trebui să fie vaccinați pentru a putea intra pe teritoriul american. 

Canada și Mexic fac presiuni de luni de zile pentru ridicarea restricțiilor privind călătoriile, care au dus la separarea unor familii și au redus numărul vizitelor turistice de la debutul pandemiei. 

Decizia vine după anunțul de luna trecută privind ridicarea interdicțiilor pentru cei care vin pe cale aeriană, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați. 

Ambele decizii vor intra în vigoare la începutul lunii noiembrie și se vor aplica doar celor care intră în mod legal. 

Persoanele care încearcă să intre ilegal vor fi expulzate, în conformitate cu o lege folosită pentru prima dată de fostul președintele Donald Trump, care a atras critici din partea susținătorilor imigrației pe motiv că migranții sunt trimiși înapoi rapid, înainte să poată solicita azil. Un oficial a declarat că SUA vor continua această politică, deoarece condițiile de la frontiere reprezintă un risc în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor, SUA vor accepta persoane vaccinate cu orice vaccin aprobat în regim de urgență de Organizația Mondială a Sănătății.